Шефът на БАБХ разкри колко големи могат да са щетите от схемата с инсенераторите

  • 03 август 2022 18:02

  • 2788
  • 3
Шефът на БАБХ разкри колко големи могат да са щетите от схемата с инсенераторите
©
Слушай новината Слушай новината

Милиони са били източени от изгаряне на виртуални животни, разкри  зам.-министърът на земеделието в кабинета на Кирил Петков Иван Христанов. Той цитира данни от негово разследване на работата на инсенераторите, с които БАБХ е имала договори.

За дейността санитарната агенция е имала бюджет от 60 млн. лв. Според доскорошния зам.-министър на земеделието ръководството на БАБХ, заедно с експерти, са създали схема, с която да се източва държавният ресурс чрез частни фирми с инсенератори. Животни са изгаряни по няколко пъти, има и фалшификация в документите за горенето на животни, като част от тях са били или консумирани от стопаните им, или са заровени.

Иван Христанов (бивш зам.-министър) разкри повече подробности за схемата с инсенераторите

В интервю за бТВ шефът на БАБХ Христо Даскалов обясни, че важността труповете на умрели животни да се унищожават, е голяма. „Схемата е много проста. Животни, които се повтарят или са умрели преди 200 дни. Предстои да изясним колко всъщност животни са били, няма да успеем да разберем в точност, но поне да се доближим към цифрите. За година плащаме 20 милиона лв. за тази дейност, а говорим за период от 10 години“, посочи той.

Като представител на „Продължаваме промяната“, Даскалов заяви, че смята, че с ходовете си са потвърдили искреното си желание да се борят с корупцията. „На „Капитан Андреево“ се случва това, което и в изминалите два месеца и половина. Поредното избухване на саботажните способности на фирмата“, коментира още той.

Иван Христанов, ПП: Върнем ли "Евролаб" на границата, връщаме и монопола

Шефът на БАБХ посочи още, че в страната ни вече не се внасят храни с пестициди. „В предишните години около 1,5 до 2 % от пратките са излизали положителни.  Сега са от 8 до 10%. Това е убедително доказателство, че начинът, по който ние го правим, гарантира, че няма как да прескочат пратки, които съдържат пестициди и  по-нататък могат да навредят на здравето на хората“, добави проф. Даскалов.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2788 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.08.04 | 11:28

3
Всички са разбойници,затова държавата не върви напред
Цв

2022.08.03 | 20:27

2
Боклук, и ти си пътник!
30години едно и също....

2022.08.03 | 19:09

1
стига плямпане искам йобани крадливи чинновнници в пандиза!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини