Държавата ще отдели 31 млн. лв. за ваксини на животните

  • 13 юни 2012 19:44

  • 1546
  • 1
Държавата ще отдели 31 млн. лв. за ваксини на животните
©

Правителството отпусна 31,1 млн. лв. за борба със заразните болести по животните през тази година.

Кабинетът утвърди списък с 38 заболявания, чиято профилактика ще се финансира от бюджета. Сред тях са шапът по двукопитните, синият език при преживните животни, класическата чума и трихинелозата при свинете, ку-треската, орнитозата при птиците, американският гнилец при пчелите и др., пише "Труд".

Изредените болести нанасят значителни икономически щети на страната. Само през миналата година стопаните са загубили 6 млн. лв. заради шап по кравите.

В решението на МС за отпускане на средствата са описани мерките, които трябва да се предприемат за профилактика срещу всяка от тези болести.

От държавния бюджет се заплаща стойността на ваксините и поставянето на инжекциите, а останалите консумативи и транспортните разходи ще бъдат за сметка на собствениците на животните.

Според Закона за ветеринарномедицинската дейност, ограничаването и ликвидирането на тези болести по животните е задължение на Агенцията за безопасност на храните. Всяка година ведомството изготвя държавна профилактична програма и списък на заразите, срещу които ветеринарномедицинските органи провеждат мерки за ограничаване и ликвидиране. Профилактиката гарантира безпроблемния износ на месо за ЕС и трети страни, обясниха от МС.

Последвайте канала на

1546 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
4i4okicho

2012.06.13 | 20:03

1
А ваксини за Хората - Немааааааа Ама да лапат от вносни такива - милионери станаха МАМКА Ви

Добави коментар

Водещи новини