Заместник-министър Неделков: Работим за прекратяване на порочни практики в животновъдните обекти и подкрепа на добросъвестните стопани

  • 19 октомври 2021 15:33

  • 488
  • 0
Заместник-министър Неделков: Работим за прекратяване на порочни практики в животновъдните обекти и подкрепа на добросъвестните стопани
© МЗХГ

Със засилен контрол, чрез регулярни и извънредни проверки, на животновъдни обекти, целим прекратяване на порочни практики. Инспекциите се извършват съвместно от експерти от Министерството на земеделието, храните и горите, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. Крум Неделков по време на инспекция на обект в района на Ихтиман. Той подчерта, че амбицията е нерегламентираните схеми да бъдат прекратени, за да подкрепим съвестните, честните и трудолюбиви животновъди, тези, които изкарват нашата прехрана. Проверките по сигнали ще продължат и приканвам гражданите да подават информация за манипулации, допълни още доц. Неделков.

Заместник-министърът посочи за пример, извършен по сигнал в края на септември контрол в няколко обекта в Софийска област. „Той е реализиран на два етапа, като по време на първия са били проверени три животновъдни обекта на двама бенефициента, а през втория – 9 обекта на 6 бенефициента. В общо 12-те обекта, от заявени по схемата за обвързана подкрепа 872 говеда за подпомагане са установени едва 308 налични, което представлява липса от 2/3 от поголовието“, информира доц. Неделков. Той съобщи и за установено несъответствие при декларираните животни по мярка „Агроекология и климат“, дейност „Опазване на застрашени местни породи – коне“.

„От заявените общо 61 броя коне не беше установено нито едно животно“, отбеляза доц. Крум Неделков и уточни, че на тези бенефициенти ще бъдат наложени санкции.

„Нито един лев европейско финансиране не е даден и няма да бъде платен, така че няма щета нито за европейския бюджет, нито за нашия“, допълни изпълнителният директор на ДФЗ Борис Михайлов. Той разясни още, че ако бъде установен виновник, същият ще получи своето наказание и ще бъде предаден случая на европейските прокурори.

БАБХ извършва регулярни проверки по отношение на идентификацията и регистрацията на животните, като минимумът, който е заложен в наредбата е 3% за едри преживни и еднокопитни и 5% от поголовието за дребни преживни животни. Подборът на животни се извършва на база предварителен риск-анализ по определени показатели, като има и проверки на случаен принцип.

„Съотношението случаен принцип и риск-анализ е съответно 20% и 80%. Подобен подход се използва и от ДФЗ, където на база риск-анализа се проверяват 7.4% от бенефициентите и 2.6 % на случаен принцип“, обясни земеделският заместник-министър.

По време на самите проверки се събира информация за регистрацията на животновъдния обект, за животните в системата ВеТис, удостоверенията и уведомленията, които са свързани с движението на животните, с раждане , смърт и различни други събития за паспортите и други документи.

„Отбелязвам задоволството си от работата с г-н Борис Михайлов, защото тези акции, за които споменах нямаше да бъдат възможни без доброто сътрудничество от страна на техническия инспекторат на ДФЗ и дирекция „Противодействие на измамите“, коментира заместник-министър Неделков. Той уточни, че животновъдният обект, който днес се проверява е изграден по програма, резултатите от инспекцията ще бъдат съобщени допълнително, но първите показатели от проверката показват спазване на изискванията. Обектът е населен с млечни крави от породата „Симентал“.

Заместник-министърът припомни, че още в началото на мандата на служебното правителство от страна на МЗХГ бяха инициирани проверки в шест области от източна България.  При тях в повече от 70 животновъдни обекта бяха проверени над 6700 животни. „Там също открихме фрапиращи нарушения. Всичко е отразено във ВеТис и ИСАК“, каза още той. По думите му, след направения анализ бяха предприети мерки, включително нова идентификация на животните.

 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
488 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини