По-високи добиви на грозде отчитат стопаните в Сливенско

  • 28 септември 2021 11:02

  • 681
  • 0
По-високи добиви на грозде отчитат стопаните в Сливенско
© Pixabay

По-високи добиви на грозде отчитат стопаните в Сливенско в сравнение с минали години. Средният добив е около тон от декар, съобщи пред репортер на БТА Димитър Петков, кмет на сливенското село Глушник, където се намират едни от най-големите лозови масиви в общината. Частни производители и две фирми обработват в землището на Глушник около 3 500 декара лозя.

По думите на Петков качеството на гроздето е добро, но градусът е по-нисък. Това се дължи на закъснялото зреене, заради дъждовете в началото на лятото.

Министър Бозуков: С 20 % по-висок добив от грозде очакваме тази година

Цените в началото са били 65-70 ст. на кг за сортовете червен мискет и ркацители, но в момента са паднали на около 55 ст. От години винпромите нямат интерес към продукцията ни, посочи кметът. Гроздето се изкупува от хора от цялата страна за лични нужди. Цените не са високи с оглед двойния скок на цените за препарати, горива и надница, смята той.

Градушката унищожи лозя в Хасковско, стопаните питат защо не е изстреляна ракета

Има данни, че в района на Глушник грозде са отглеждали още по времето на траките, заяви Димитър Петков. Лозови масиви има и в съседните села Драгоданово, Калояново и Блатец. Традиционните местни сортове са червен мискет, мускат, ркацители, сливенска шевка, мерло и каберне. От няколко години в селото две фирми са създали лозя и отглеждат нови френски сортове като шардоне и пино ноар.

Последвайте канала на

Весела Найденова
681 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини