Розопроизводителите са заплашени от фалит

18 февруари 2021 08:07

Розопроизводителите са заплашени от фалит
© Pixabay
925 2

Масово от дестилериите отказват да участват в предстоящата кампания по изкупуване и преработка на розовия цвят тази пролет, защото нямат финансови средства. Трудностите в бранша се допълват и от непласираните огромни количества розово масло, което залежава в трезорите.Така розопроизводителите са заплашени от фалит.

По думите на розопроизводителите в землището на община Гурково няма яснота дали ще бъде изкупен цветът им за тази година, нито кои от дестилериите ще работят, предаде БНТ.

"Ще има консултативен съвет по маслодайната роза до края на месеца, имаме предложения, които ще бъдат внесени от председателя на асоциацията г-н Христо Николов. Надяваме се да бъдат приети тези предложения, защото маслодайната роза иска своето поддържане и започва още от февруари да се поддържа. Но производителите нямат ясно решение какво да правят", каза розопроизводител.

Друг, който гледа около 40 декара рози, коментира, че разходите са много и биха искали субсидията за отглеждане на маслодайна роза да се повиши. Той уточни, че някои от дестилериите вече са заявили, че ще изкупуват, но производителите не знаят на каква цена ще бъде изкупуването. Една от причините част от дестилериите да заявят, че няма да изкупуват розов цвят е, че от миналата година заради пандемията има залежало много розово масло, което не е реализирано на световните пазари.

Novini.bg
925 2

Коментари 2

Добави коментар
КОЙ

2021.02.18 | 08:44

14719
Не работят службите ако работеха щяха да ги изкъртят тия тарикати с фалшивите масла,в Казанлък всички ги знаят кои са
Бай

2021.02.18 | 08:36

14692
Като фалшифицират маслото как да го ородават после гяволите

Добави коментар

Водещи новини