300 пчелари и 200 фермери с регистрация в сигналната платформа за пестициди

  • 07 януари 2021 16:31

  • 575
  • 0
300 пчелари и 200 фермери с регистрация в сигналната платформа за пестициди
© Pixabay

300 пчелари и 200 фермери са се регистрирали до момента в електронната платформа, чрез която земеделците ще предупреждават при предстоящо пръскане с пестициди. Целта на своевременното информиране е да не се стига до отравяне на пчелните семейства, което е масова практика през последните години.

И до момента фермерите трябва да предупреждават при пръскане с пестициди. Проблеми в комуникацията обаче водят до сериозни загуби за пчеларите, като миналата година например само в рамките на три дни десетки хиляди пчелни семейства в Плевенско бяха натровени при пръскане на земеделски площи.

Регистрацията в платформата е безплатна и чрез нея преди пръскане ще се изпраща автоматично генериран есемес на пчеларите в района, за да бъдат затворени пчелите.

До 31 януари 2021 г. пчеларите и стопаните, обработващи площи със земеделски култури, трябва да се регистрират в оповестителната система за пръскания на БАБХ

След като през последните няколко дни платформата не работеше, а от Агенцията по храните бяха предупредили, че има краен срок за регистрация, днес от Агенцията уточняват, че е желателно, но не задължително, вписването в платформата да стане до 31 януари.

Последвайте канала на

Novini.bg
575 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини