Въвежда се възрастово ограничение за допустимите за подпомагане животни по обвързана подкрепа

30 декември 2020 18:48

Въвежда се възрастово ограничение за допустимите за подпомагане животни по обвързана подкрепа
© Pixabay
2157 3

Въвежда се възрастово ограничение за допустимите за подпомагане животни по обвързана подкрепа, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.

Предложението е помощта да бъде насочена за млечни крави до 10 години, месодайни крави до 12 години, биволи до 15 години и овце и кози до 7 години. Това стана ясно по време на видеоконферентно заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 - 2027 г. По време на обсъждането браншовите организации в сектор "Животновъдство" изразиха различни становища. Предложенията ще продължат да се обсъждат до окончателното определяне на условията за подпомагане.

Говедовъдите получиха още над 40 милиона лева

В сектор „Животновъдство“ подпомагането е разпределено в осем схеми. Запазва се подкрепата на млечните и месодайните говеда, биволите, овцете – майки и козите - майки. Включените в Стратегическия план схеми предвиждат и изискване заявените за подпомагане говеда и биволи да са родили поне веднъж, за да отговорят на условията за допустимост. За животните млечно направление се въвежда изискване стопанството да е в Система за контрол на суровото мляко. Запазват се условията за доказване реализация на продукция с прецизирани количества, съобразно целите на подпомагането. По този начин се цели подобряване на пазарната ориентация. Земеделските стопани, отглеждащи говеда в планинските райони, ще имат възможност да получат подпомагане за всичките си говеда до определения брой, без значение на предназначението им – за месо или за мляко.

 

Определена е ставката по обвързано подпомагане на млечните крави за 2020 г.

По време на ТРГ бяха обсъдени и дефинициите, които са част от Стратегическия план и се определят съобразно националните специфики. През новия програмен период се запазва изискването за минимална допустима площ на стопанството, за която могат да се предоставят директни плащания, в размер на 0,5 ха и минимална площ на парцела от 0,1 ха. Дискутирани бяха представените становища на заинтересованите страни по представените дефиниции и интервенциите за обвързана подкрепа.

Филип Епитропов
2157 3

Свързани новини

Коментари (3)

Добави коментар
Андрешко

2020.12.30 | 20:35

104485
Ако се поразрови из фермите на животновъди с по малки ферми ,еха какви л-на ще се покажат и как ще засмърди ,но няма кой.Важно е ,че държавата дава пари ,но дали е точно така както говедовъдите декларират само те си знаят.

2021.01.01 | 08:32

106135
всички които гледат овце и крави и ползват европейски пари са мошеници,а пък как бият животните ако видите,с парите си купуват къщи и по 5-6 коли,осрали са цели тротоари пълни с гюбре, миризма, бълхи, кърлежи,кожи от животни се стелят по гората,вятъра ги закачил по дърветата, кучета разнасят трупчета на умрели агънца, няма контрол, няма кой да ги накара да изкарат животните извън града да ги гледат там, тук цяла махала търпи ,а цели месности са осрани и опикани и няма къде човек да излезе на разходка сред природата,ей това са животновъдите в България
Истината

2020.12.31 | 06:46

104700
Тъпи хора има някой и млечни продукти в Европа те место да облекчат субсидиите да може да кандидатсват повече хора де затрудняват трябва да дадат за 4 крави субсиди задоможе да се увеличи способността за кандидатстване а даже и възрастта намаляват

Добави коментар