Експерти съветват: Продажбата на земя през есента е най-изгодна

07 октомври 2020 09:00

Експерти съветват: Продажбата на земя през есента е най-изгодна
©
529 1

Продажбата на земя през октомври гарантира най-добрата сделка за собствениците. Това твърдят експерти в недвижимите имоти, очакващи негативно развитие на пазара при продължаваща вълна на пандемията.

Два са основните доводи в полза на бърза и изгодна сделка през есента. Първият е, че земеделците, които са реализирали продукцията си, вече гледат към разширяване на своите стопанства. Вторият е, че въпреки коронавируса, цената на земеделските терени сега е в пика си. Това обаче може да се промени и тя да рухне, при неблагоприятно развитие на епидемията през зимата и ранната пролет, се опасяват специалистите.

Тези, които искат продадат земята си или просто да разберат колко струва, могат да го направят абсолютно безплатно на сайта на лидера в сделките със земеделски земи „Агрион“ http://www.agrion.bg/bg/request/sell, както и на безплатния национален телефон на компанията 0800 111 66.

Собствениците на части от земеделски терени също могат да ги продадат. За тях „Агрион“ вече има нови условия и облекчена процедура.

Компанията съдейства на всички желаещи, които притежават над 25%  от площта на парцела да сключат сделка за своята собственост, без да се налага да влизат в сложни и дълги преговори с останалите съсобственици.

За тези, които са решили да продават, „Агрион“ предлага безплатна оценка на имота, както и справедлива цена.  „С безплатните оценки искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да продадат имота си“, казаха от ръководството на дружеството. „Поради огромния интерес към нашата безплатна оценка, от тази година разширихме екипа на експерти, които я правят. Правим всичко възможно, за да могат собствениците да получат своята оферта в рамките на два работни дни“- споделиха от пазарния лидер.

Експертите прилагат индивидуален подход към всяко едно запитване, за да гарантират прозрачна и адекватна цена. За разлика от други компании, „Агрион“ не използва метода на осреднена оценка за дадено землище, който изкривява ценообразуването, а формира цената на конкретния имот в съответствие със специално създаден алгоритъм, включващ различни компоненти.

Най-честата причина за продажба на земеделска земя е нуждата от свежи пари, особено преди коледните и новогодишните празници, коментират от „Агрион“.  Според тях, голяма част от притежателите на парцели са готови да продадат нивите си, вместо да кандидатстват пред банките за кредити, където процедурата е тежка и тромава и изисква обикалянето на различни институции. 

Друга основна причина за сделките със земеделските земи е нежеланието или невъзможността на собствениците да се занимават с обработването на нивите. Голяма част от притежателите на поземлени имоти живеят в големите градове и нямат интерес да обработват земите си. Терените им са в отдалечени райони и често парцелите за повод за ожесточени съдебни спорове между многобройните наследници. Попадналите в подобна ситуация собственици почти винаги се възползват от безплатните правни консултации, които осигуряват опитните юристи на Агрион.

Тази година особено валиден е аргументът, че хората искат да имат някакви пари настрана, за да посрещнат кризата, предричана от експертите. Очакванията за понижаване на изкупните цени през зимата също са фактор за продажба възможно най-бързо.

Проучване сочи, че собствениците искат да продадат своята земя на компании, които са доказали, че могат да се грижат за нея и затова избират най-често „Агрион“.

 „Агрион“ е най-разпознаваемият за частните собственици бранд, занимаващ се с управление на земеделски земи. За близо 75 на сто от собствениците на земи и над половината от арендаторите в страната дружеството е предпочитаният партньор за да сключване на сделка за земеделска земя.

(платено съобщение )

Novini.bg
529 1

Коментари (1)

Добави коментар
Aaa

2020.10.07 | 11:06

23642
Само хора с нисък интелект биха си продали земята! Наемът от земя е сигурен доход, който не се облага и нямаш никакви разходи по него. Който има земеделска земя не се налага въобще да работи, като "умниците", наблъскани в кутийките в големите градове.

Добави коментар

Водещи новини