В Ловешка област се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине

В Ловешка област се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине, поради установеното миналата седмица огнище на африканска чума в животновъден обект за отглеждане на свине в землището на село Горно Трапе, община Троян. Забраната не важи за индустриални свиневъдни стопанства и фамилни ферми, намиращи се извън населените места от предпазната и наблюдаваната зона, предназначени за незабавно клане и за доотглеждане до технологично свързани обекти. Това е било обявено на заседание на Областната епизоотична комисия, съобщават от областната администрация.

Над 500 животни са умъртвени по хуманен начин в установеното огнище, заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Росен Федерчев.

Той е информирал още, че евтаназията е извършена в почивните дни, а късно в неделя и обезвреждането на труповете и контаминираните материали. Поради липса на подходящ терен за загробване в община Троян, обезвреждането е извършено с мобилен инсинератор на нарочно определена площадка.

Собственикът на умъртвените животни ще бъде обезщетен съгласно разпоредбите в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Съгласно заповедта на БАБХ са определени 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона около огнището.

Д-р Федерчев е добави, че ще се взимат проби от всяко едно умряло прасе в областта. Ще се извършва и проверка за нерегламентирани придвижвания и/или търговия на домашни свине. При установяване на такива на собствениците ще бъдат съставяни актове, а задържаните животни евтаназирани, а труповете им унищожени под контрол.

Коментари

  1. 2020.10.05 | 19:19
    вече няма да возя жената!!!
  2. 2020.10.05 | 18:50
    Движение само на химия и ГМО консерви.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Земеделие

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет