Ново огнище на АЧС е потвърдено в с. Горно трапе

  • 01 октомври 2020 18:00

  • 830
  • 0
Ново огнище на АЧС е потвърдено в с. Горно трапе
© pixabay

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди ново огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в с. Горно трапе, община Троян, област Ловеч.

След получен сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните В Ловеч, за повишена смъртност в свинефермата, незабавно е организирана проверка и вземане на проби от свинете. Към момента умрели от болестта са 8 прасета. В свинефермата се отглеждат 554 свине.

Регистрираха африканска чума по свинете край Елхово

Взета е проба от едното умряло прасе. Тя е потвърдена като положителна за вируса на АЧС от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Българската агенция по безопасност на храните незабавно е предприела мерки за ликвидиране на огнището, съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои хуманното обезвреждане на останалите прасета.

Създадени са зони на рестрикция (3-км предпазна и 10-км надзорна зона), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. В тях не се отглеждат домашни свине в други индустриални свинеферми или фамилни ферми. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи в 3- и 10-километровите установени зони на рестрикция. Предстои провеждането на епизоотично проучване от експерти от Агенцията по храните, съвместно с Центъра за оценка на риска по хранителната верига за откриване на потенциалния източник на инфекция и начина на заразяване на фермата.

БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
830 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини