Земеделците от Хасковско с пострадали от пожарите стопанства получават извънредно 400 000 лева

Земеделските производители от Област Хасково, чиито стопанства пострадаха от пожарите, ще получат извънреден de minimis в размер на 400 хил. лв. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри по време на среща със стопани в село Рогозиново, община Харманли, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Тя уточни, че помощта ще се предоставя за постоянно затревени площи, пасища, ливади, люцерна и на фермери с трайни насаждения. "В Хасковска област са установени 10 500 дка опожарени площи. От тях има постоянно затревени, които служат за изхранване на селскостопанските животни", уточни земеделският министър.

По думите ѝ, към момента са установени 54 пострадали земеделски стопани, сред които и един фермер с  9 изгорели животни. Тя поясни, че за животните е прието обезщетение до 1000 лв. на животинска единица.

"Предвидените ставки за подпомагане са: за трайни насаждения до 120 лв./дка, фуражни култури - до 40 лв./дка, постоянно затревени площи - до 30 лв./дка. Това важи за общините от Хасковска област, в които имаше обявено бедствено положение", уточни Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри. Тя подчерта, че за да не се изпусне фермер, пострадал от пожара в Хасковска област, за който е ясно, че не е причинен от дейността на земеделски стопанин, ще се събират цялата следваща седмица документи и заявления, които те трябва да подадат. "Ще проверим, площите или животните, които са заявени за обезщетение, дали наистина са унищожени, а през последващата седмица, в понеделник ще бъдат наредени плащанията. В дните 24.08 и 25.08 стопаните ще получат средствата по този de minimis", обясни земеделският министър.

ДФЗ призовава стопаните да уведомят за опожарените си площи

 По време на посещението си в Хасковска област министър Танева се срещна и със земеделски производители от община Свиленград. В срещата участие взеха и областният управител д-р Стефка Здравкова и кметът на общината Анастас Карчев.

 

Коментари

  1. 2020.08.15 | 13:21
    Това е чиста измама и подкуп под форма на помощ! Управляващата мафия прави всичко възможно за да се задържи на власт!
  2. 2020.08.14 | 21:30
    А, как ги получават, ТИХОМЪЛКОМ за да не разберат от Европарламента, или.......?!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Земеделие

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет