Кредити за над 500 000 лева получиха пчеларите по НПП

Държавният фонд "Земеделие" одобри всички подадени заявления за кредити от кандидатите с одобрени проекти по Националната програма по пчеларство (НПП). Финансиране получават 125 бенефициенти, които ще реализират проектите си чрез кредит. Отпуснатите средства са в размер на 523 000 лева, съобщиха от фонда.

Възможността за кредитиране позволява на пчеларите да получат предварително финансов ресурс за реализиране на одобрените им проекти по мерките А, Б, В и Д от Програмата - за купуване на нови кошери, отводки, пчелни майки, ветеринарномедицински препарати, както и за купуване на пчеларско оборудване и прикачен инвентар за подвижно пчеларство.

Схемата допринася за значително увеличение в усвояването на средствата по НПП за периода 2020-2022 г. Максималният размер на отпусканите средства е до 95 на сто от размера на полагащата се безвъзмездна финансова помощ. За първи път през настоящата година отпадна еднократната такса за обработка и управление, която беше 0,5 на сто от размера на кредита.

Погасяването на заема се осъществява чрез прихващане на полагащата се субсидия по Програмата.

Сектор "Животновъдство" получава 82,5 млн. лева подкрепа

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Земеделие

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет