В сектора на черупковите плодове се наблюдава устойчив ръст, отчитат от земеделското министерство

  • 22 юли 2020 17:07

  • 641
  • 0
В сектора на черупковите плодове се наблюдава устойчив ръст, отчитат от земеделското министерство
© Pixabay

В сектора на черупковите плодове се наблюдава устойчив ръст на засадените и реколтирани площи по години. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на видеоконферентна среща с представители на Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове. Тя обясни, че черупковите плодове, и по-специално орехите, попаднаха в групата на чувствителните сектори, основно поради факта, че през 2014 г., по данни на МЗХГ, е отчетено намаляване спрямо индикативното ниво от площите.

Въведен е таван при орехите от 5 251 ха по Схемата за обвързана подкрепа с цел запазването и подпомагането на чувствителните сектори. По думите ѝ, през 2016 г. се наблюдава надхвърляне с 57,28 на сто или с над 3000 хектара на площите. Данните показваха, че е надвишен значително заявеният лимит от 5251 ха за тази култура, като по този начин един от критериите за чувствителност на сектора отпадна. При орехите бе установен най - висок дял на обвързаната подкрепа, което доведе до изключването им. "Видно е, че няма негативно въздействие върху производството им. През последните три години общият размер на млади и плододаващи орехови насаждения се е увеличил до 18 130 ха", обобщи Кръстева. Аналогична е ситуацията и при лешниците и бадемите.

МЗХГ предлага промяна на кандидатстването за Схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за Кампания 2020

На инициираната от Асоциацията днешна среща бе обсъдено подпомагането в сектора и по-специално това, попадащо в обхвата на хоризонталната мярка COVID-19.

Заместник-министър Кръстева посочи, че секторът е включен в обхвата на подмярка COVID-2, от Програмата за развитие на селските райони, за покриване на разходите за противоепидемични мерки в рамките на земеделските стопанства и COVID-3 за преработватели. Подпомагане се получава по СЕПП, зелени директни плащания и преразпределителни плащания.

Голяма част от насажденията с черупкови плодове се отглеждат по биологичен начин и получават съответното възнаграждение по мярка 11 от ПРСР.

Последвайте канала на

Novini.bg
641 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини