Критично е състоянието на пшеничните посеви в Североизточна България

  • 24 април 2020 19:01

  • 1974
  • 1
Критично е състоянието на пшеничните посеви в Североизточна България
© Pixabay

Критично е състоянието на пшеничните посеви в Североизточна България. Причината е продължителното засушаване. Зърнопроизводителите твърдят, че добивите падат с всеки ден, в който няма валежи, информира Нова тв.

1 300 000 декара с хлебната култура са засети тази година в житницата на България – област Добрич, а за ситуацията е информирано Министерството на земеделието.

„Всеки ден губим добив. Докъде ще продължи загубата и на колко килограма ще се спрем още е рано да се каже, от гледна точка на това, че не знаем кога ще падне дъжд. Възможно е добивите да са нулеви, да са 100 килограма“, коментира Петър Петров, зърнопроизводител.

Българските производители са готови да посрещнат всички заявки от хранителните търговци за доставка

Част от земеделските производители вече обмислят разораване на полетата с пшеница, където има 100% загуби. „Редукцията ще е голяма – всичко е на късмет: ако завали, на някои места ще се възстановят, няма да е без нищо, на някои места ще е без нищо. Аз мога да ви заведа на полета, където мирише вече на силаж“, каза Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

В момента пшеницата се нуждае от по 4-5 литра вода на ден, коментират специалистите.

Последвайте канала на

Novini.bg
1974 1

Коментари 1

Добави коментар
РР

2020.04.24 | 22:44

1
Другата причина е, че ги удавиха с торове при двата дни, когато имаше малко снежна покривка!

Добави коментар

Водещи новини