Есенниците в Добричка област са в добро състояние

Състоянието на есенниците в Добричкия регион, които общо достигат 1 289 764 декара, е преобладаващо добро и много добро, съобщават от областната дирекция "Земеделие" за първото пролетно обследване на масивите. Притеснителна за земеделските стопани е недобрата влагозапасеност на почвата поради безснежната зима и малкото паднали дъждове с икономическо значение.

През новата стопанска година в Добричка област се отглеждат 1 245 404 декара с пшеница, 15 140 декара с ечемик и 29 220 декара с рапица.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12521

МЗХГ с важна информация за всички земеделските стопани

Областната експертна комисия е обследвала 10 на сто от площите чрез способи, съобразени с обявеното в страната извънредно положение, посочват от дирекцията.

Според експертите около 30 на сто от масивите с пшеница и ечемик са в много добро състояние, 60 на сто - в добро, а за 10 на сто се преценява, че е средно. В полета е установено наличието на кафява ръжда, а брашнеста мана има основно в 4-5-километровата зона в близост до морето.

От неприятелите са установени листни въшки, като на отделни полета нападението е до 10 на сто. В масивите вече се срещат и характерните плевели - синап, великденче и други, но пръскането с хербициди не е започнало.

Полетата с рапица в голямата си част са чисти от плевели, не се наблюдава и развитието на болести от фитопатогенен характер. Всички площи с есенници са подхранени с азотни торове към момента, коментират от областната дирекция "Земеделие".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12521

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.03.23 | 17:51
    Само в Добричко ли правят земеделие.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Земеделие

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет