Есенниците в Добричка област са в добро състояние

  • 23 март 2020 16:19

  • 704
  • 1
Есенниците в Добричка област са в добро състояние
© Pixabay

Състоянието на есенниците в Добричкия регион, които общо достигат 1 289 764 декара, е преобладаващо добро и много добро, съобщават от областната дирекция "Земеделие" за първото пролетно обследване на масивите. Притеснителна за земеделските стопани е недобрата влагозапасеност на почвата поради безснежната зима и малкото паднали дъждове с икономическо значение.

През новата стопанска година в Добричка област се отглеждат 1 245 404 декара с пшеница, 15 140 декара с ечемик и 29 220 декара с рапица.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

МЗХГ с важна информация за всички земеделските стопани

Областната експертна комисия е обследвала 10 на сто от площите чрез способи, съобразени с обявеното в страната извънредно положение, посочват от дирекцията.

Според експертите около 30 на сто от масивите с пшеница и ечемик са в много добро състояние, 60 на сто - в добро, а за 10 на сто се преценява, че е средно. В полета е установено наличието на кафява ръжда, а брашнеста мана има основно в 4-5-километровата зона в близост до морето.

От неприятелите са установени листни въшки, като на отделни полета нападението е до 10 на сто. В масивите вече се срещат и характерните плевели - синап, великденче и други, но пръскането с хербициди не е започнало.

Полетата с рапица в голямата си част са чисти от плевели, не се наблюдава и развитието на болести от фитопатогенен характер. Всички площи с есенници са подхранени с азотни торове към момента, коментират от областната дирекция "Земеделие".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
704 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ванко

2020.03.23 | 17:51

1
Само в Добричко ли правят земеделие.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини