Създаването на гаранционен фонд за покриване на щети от природни бедствия ще даде голямо предимство на земеделския сектор

  • 05 февруари 2020 14:27

  • 496
  • 0
Създаването на гаранционен фонд за покриване на щети от природни бедствия ще даде голямо предимство на земеделския сектор
© Булфото (архив)

Създаването на гаранционен фонд за покриване на щети от природни бедствия ще даде голямо предимство на земеделския сектор. Това каза в отговор на въпрос председателят на УС на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов.

Той участва в Осмата национална среща на земеделските производители, която се провежда край Варна.

"Без наше участие, без да сме съпричастни към целия процес за защита и превенция от природни катаклизми, няма как да се получат нещата", допълни Върбанов, цитиран от БТА.

Регистър на търговците ще следи за незаконния внос на плодове и зеленчуци от чужбина

Той посочи, че не може да се разчита, че някой друг ще извади пари, ще ни създаде фонд и ще направи нещо в полза на земеделците. Върбанов каза, че основната тема на форума е около новия програмен период, защото въпросите, които нямат отговори са повече от тези, за които има.

Сред неяснотите той посочи тавана за директните плащания. По думите му за тях има някакво решение, но то не е окончателно, а това вълнува всички български земеделски производители. Не е ясно дали ще остане обвързана подкрепа, както ние бяхме поискали в българската позиция, коментира още той и уточни, че земеделците искат обвързаната подкрепа да остане каквато е до момента.

Той коментира още, че рентите са станали много високи, не отговарят на реалната действителност. Според него или трябва да спре техният растеж, или да бъдат намалени. Върбанов даде за пример Добруджа, където последните години няма добри добиви и има земеделци, които теглят кредити да изплащат рента и да успеят да задържат земята.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
496 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини