Тютюнопроизводители търсят политическа подкрепа, след отказа на ЕК да разреши доплащания в земеделието

Съюзът на производителите на ориенталски тютюни започва спешни срещи с политическите партии и българските евродепутати заради отказа към момента на ЕК да разреши националните доплащания в земеделието за следващия програмен период.

Председателят на съюза и кмет на община Сатовча Арбен Мименов изрази тревогата, че без национално подпомагане тютюнопроизводството ще бъде ликвидирано, а хората ще напуснат страната. Неприятните новини се отнасят и за фермерите.

Тютюнопроизводителите ще получат малко над 76 млн.лв. преходна помощ за кампания 2019 г.

„Към момента няма изглед да бъде одобрена преходна национална помощ за подпомагане на тютюна. Между другото разбрахме, че няма да има подпомагане на животновъдството – крави, овце и кози“, коментира Мименов пред БНР.

Не повече от месец е времето, в което може да се реагира пред ЕК с искане националните доплащания да останат и през следващите 7 години. „В срещи с политическите партии и евродепутатите да изградим обща позиция и натиск в България да има преходна национална помощ“, призова кметът.

Три пъти са намалели тютюнопроизводителите у нас в сравнение с миналата година. Към момента регистрираните са едва 2300. Тези, които се преориентираха към други култури, също са излъгани от търговците. Повече от година не е платена произведената в Гоцеделчевско лавандула, каза Мименов. „За над 250 000 лева неплатена лавандула. Към момента няма изглед хората да си получат парите“, сподели той.

Коментари

  1. 2020.01.22 | 16:44

    До кога европата ще ви хрантути бе меменов

  2. 2020.01.22 | 16:43

    Не гледа животни ,изял ги или ги е продал сега трябвало да получава пари от държавата .

  3. 2020.01.22 | 16:41

    .Вие свикнахте да лапате без да ви е грижа за производителите .Той от 20 години не работи тютюн ,а получава всяка година по 2-3лева на проичзведен кг тютюн преди 20 и кусур години .Вие със всичкия ли сте бе меменов

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Земеделие

още

Анкета

Ще падне ли още цената на биткойна?

Ще падне ли още цената на биткойна?

Избрано от Интернет