Обезвредени са 3861 тона пестициди по българско-швейцарски проект до края на октомври

  • 20 декември 2019 13:26

  • 279
  • 0
Обезвредени са 3861 тона пестициди по българско-швейцарски проект до края на октомври
© Pixabay

Към 31 октомври са изчистени 3861 тона пестициди и препарати за растителна защита по проект на Българско-швейцарската програма за сътрудничество за обезвреждането на препаратите с изтекъл срок на годност. Това каза министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе по време на парламентарния контрол.

Той отбеляза, че по проекта "Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност" е трябвало да бъдат почистени залежали 4388 т химикали в цялата страна. Те се обезвреждат в специални инсинератори за опасни отпадъци в Германия, Белгия и Швейцария. Димов посочи, че в хода на изпълнението на проекта са констатирани много по-големи количества пестициди в складовете, отколкото първоначално предвидените.

Над 2 000 тона опасни пестициди са изнесени от България

По-големите наличности на пестициди са причината финансовият ресурс да не достигне. На последното заседание на ПУДООС е приет ориентировъчен бюджет от 5 млн. лв. за следващата година, с които всички складове, които не са могли да бъдат покрити поради липса на ресурс от Българско-швейцарската програма, да бъдат финансирани, за да приключи обезвреждането, коментира министърът.

Ако се окаже отново, че обемите са по-големи, ще се търси през годината допълнителен финансов ресурс, каза още Димов. Той допълни, че целта на МОСВ е през 2020 г. да приключи обработката на всички пестициди в складовете, които са били включени в българско-швейцарския проект.

Последвайте канала на

БТА
279 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини