Започва приемът на документи за компенсация от природни бедствия за 2019 г. във фонд "Земеделие"

От днес започва прием на заявления по схемата на държавна помощ "Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия", съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/.

Документи се подават в областните дирекции на ДФЗ до 15 октомври т. г. Финансовото подпомагане ще бъде изплатено до 8 ноември. Утвърденият финансов ресурс за 2019 г. по схемата е от 2,144 млн. лева. Отпуснатите средства се разпределят за щети, настъпили през 2019 г., при следния интензитет от производствените разходи по култури: зърнено-житни, зърнено-бобови култури и слънчоглед - до 30 на сто; фуражни култури - до 80 на сто; плодове, зеленчуци, етерично-маслени, технически култури - до 80 на сто.

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които притежават констативни протоколи за 100 процента пропаднали площи следствие на настъпили през 2019 г. неблагоприятни климатични условия.

Земеделски производители, които не са застраховали площите си, ще разчитат на 50 процента от полагащата се помощ. Практиката показва, че в голяма част производителите не застраховат продукцията си. Това изискване не се отнася за щетите, причинени от суша, както и измръзване на плодни пъпки при трайните насаждения. При тях помощта се изплаща без редукция.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Земеделие

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет