Предлагат разрешенията за изкупуване на суров тютюн да са със срок от четири години

  • 26 септември 2019 13:31

  • 537
  • 0
Предлагат разрешенията за изкупуване на суров тютюн да са със срок от четири години
© pixabay

От 1 април 2020 г. разрешенията за изкупуване на суров тютюн от безсрочни да станат със срок от четири години, предвиждат приети на първо четене промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Предвижда се данните за тютюневите изделия да се представят само от производителите и вносителите на съответните изделия и посредством общ електронен портал за представяне на данни, а именно - чрез Общия портал на Европейския съюз (EU-CEG). Върху всяка потребителска опаковка на тютюневите изделия ще следва да се посочва броят на късовете от съответното изделие или теглото на тютюна, както и наименованието на производителя или вносителя.

В разпоредбите се завишават санкциите за лица, изкупуващи суров тютюн в нарушение на изискването да притежават валидно разрешение и да са сключили договор за изкупуване с тютюнопроизводител, или когато не са предоставили на съответната комисия по тютюна изискуемата информация. Предвижда се санкцията да е не по-малко от 30 на сто от стойността на тютюна, а самият тютюн да се отнема в полза на държавата. Подобно изискване се въвежда и по отношение на невписани в регистъра лица, съхраняващи суров тютюн.

Отнетият в полза на държавата тютюн ще се унищожава чрез изгаряне от комисия, определена със заповед на директора на съответната областна дирекция на Министерството на вътрешните работи.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
537 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини