Вината Kabile съживяват древните тракийски традиции

  • 20 септември 2019 10:00

  • 493
  • 0
Вината Kabile съживяват древните тракийски традиции
©

Най-ранните писмени сведения за производство на вино от траките са от Омир. Те подчертават, че за разлика от елините, траките не разреждат виното с вода. За траките виното било нещо божествено, неизменна част от техните магични ритуали, питието, което ги доближавало до Бога. В целия древен свят се е пиело вино, но тракийското се е смятало за особено качествено. Именно вдъхновени от това хилядолетно наследство от „Вила Ямбол“ създават серията вина Kabile. Те носят името на древния тракийски град, който се намира до винарната и днес посреща феновете на историята и мистиката. Освен това на етикета на бутилките е изобразена именно богинята-майка Кибела - закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино. Легендата разказва, че в древния град Кабиле бил създаден печат с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино оттам.

"Вдъхновени от културното наследство на траките и историята на тяхната богиня-майка, решихме да създадем вино, посветено на традицията и обичаите. Така се появи Kabile - едно хилядолетно наследство, запечатано в бутилка", обобщават от винарната. Екипът вярва, че вдъхновението от Кибела и древната тракийска история са важни за успехите на марката по света и у нас.

Само от началото на тази година серията вина Kabile спечели общо 20 медала на световни конкурси. Седем от отличията са от престижния Vinalies Internationales 2019 във Франция. На пътуващия международен конкурс Mondial de Bruxelles наградите са четири. На Los Angeles International Wine Awards вината на най-старата изба в Южна България спечелиха общо осем приза за вината Kabile. От International Wine Challenge 2019 серията донесе едно бронзово отличие.  

„Нашата компания с достойнство и чест защитава традициите на региона и богатото му наследство вече близо 100 години. Днес „Вила Ямбол“ е не само една от най-големите производители на вина в България, емблема на най-обичаните и популярни марки на пазара, но представя българското винарство на десетки външни пазари. И в основата на всичко това са именно богатите традиции и наследство, което имаме в правенето на вино по тези земи.“, коментира изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов. „Често археолозите търсят зависимостта между историята и настоящето. Виното е една от онези живи връзки, която ни свързва с това, което сме били и е естествено да бъдем“, убедени са във „Вила Ямбол“ и обещават да продължат да увековечават хилядолетното наследство на винопроизводството в бутилка. 

Последвайте канала на

Novini.bg
493 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини