Янко Иванов: Най-вероятно ще се наложи да поискаме още пари от ЕС заради чумата по свинете

  • 07 август 2019 08:28

  • 579
  • 1
Янко Иванов: Най-вероятно ще се наложи да поискаме още пари от ЕС заради чумата по свинете
©

"Най-вероятно ще се наложи да поискаме още пари от Европейския съюз". Това заяви в студиото на БНТ зам.-министърът на земеделието Янко Иванов по повод финансовата помощ, която ще получим от Европейския съюз в размер на 13,9 млн. лв. 

По думите на Иванов това се налага, тъй като според европейското законодателство се предвижда съфинансиране от 50 до 70%.

"Тези пари ще отидат за компенсиране на първите свинеферми, които унищожихме и съответно трябва да ги обезщетим в рамките на един месец. Частните стопани също ще получат средства. Всеки, който има регистрирано стопанство ще получи обезщетение", поясни зам.-министърът.

За недоволството на хората, че се убиват здрави прасета, зам.-министърът поясни, че няма как да чакат заболяването да влезе в районите, защото тогава няма да става дума за оползотворяване на месото.

На въпрос какво прави министерството, за да осъществява контрол върху нерегистрираните стопанства и тяхното преброяване Иванов заяви, че за тази цел са създадени областни и общински епизоотични комисии, които трябва да описват всички стопанства, в които се отглеждат свине.

"Това, с което не успяхме да се справим е редуцирането на популацията на диви животни, която, за голямо съжаление е с доста плътна концентрация в районите с индустриални ферми. Не успяхме и със стопанствата в личните дворове, които също, на много места, са без никакви мерки за сигурност", допълни зам.-министърът.

Последвайте канала на

Novini.bg
579 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.08.07 | 09:17

1

ЕХА ГОЛЯМО ГЕПАНЕ ЩЕ ПАДНЕ !!! да живее герб !

Добави коментар

Водещи новини