Установиха огнище на африканска чума и край Свищов?

Първите проби от животните край Свищов са дали положителни резултати. В комплекса се отглеждат 17 хил. прасета. Кметът на Свищов Генчо Генчев заяви, че първата проба е неофициална.

„Пробата е направена в частна лаборатория, очаква се официално да бъде обявена от БАБХ. Умрели животни в свинекомомплекса няма, а са изпратени пробите контролно, за да се види дали има наличие на африканска чума”, каза Гечев пред БТВ.

Достъпът до свинекомплекса в село Българско Сливово е напълно ограничен. Преминаването се регулира от полиция – те следят работниците от фермата и проверяват багажниците на автомобилите им за нерегламентирано изнасяне на месо.

„Мерките на територията на Община Свищов са още от миналата година – изграждане на дезинфекционни площадки на пътя към свинекомплекса, ограничен е пропускателният режим към фермата”, посочи Гечев и каза още, че няма домашни животни, които да се отглеждат в близост до свинефермата.

По думите на кмета на Свищов, въпреки взетите мерки – човешкият фактор е повлиял за разпространението на заразата.

Управителят на свинекомплекса в Българско Сливово отказва коментар, докато не се излезе и втората проба от Националната референтна лаборатория. Открити са и заразени диви прасета в Южна България.Властите в шест области призоваха стопаните да убият животните си до 2 август.

Коментари

  1. 2019.07.31 | 08:43

    IZMAMNICI

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Земеделие

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет