Въведена е 20-километрова санитарна зона около пет свинекомплекса в Пазарджишко

  • 30 юли 2019 13:42

  • 2057
  • 0
Въведена е 20-километрова санитарна зона около пет свинекомплекса в Пазарджишко
© pixabay

В Пазарджишка област се въвежда 20-километрова санитарна зона около пет индустриални свинекомплекса като предпазна мярка срещу разпространението на африканска чума, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Петко Митев на съвместна пресконференция с областния управител на Пазарджик и представители на заинтересовани институции.

Днес те проведоха разширено заседание на областната епизоотична комисия, в която участваха също представители на общините и собственици на ферми.

Д-р Митев уточни, че два от свинекомплексите са в областния град, по един има в Пещера, Пищигово и Априлци. Той посочи, че до момента на територията на областта са регистрирани едва 1 500 домашни прасета. По думите му това е нереалистично и "няма никаква яснота" какъв е точният им брой, предаде БТА.

Областният управител Стефан Мирев посочи, че до 2 август собствениците на домашни свине трябва доброволно да ги умъртвят, а ако има отказ, ще се предприемат принудителни мерки. Кметовете на общини ще трябва да определят и места за загробване на животни в случай на възникване на зараза, каза още Мирев.

На пресконференцията бе съобщено още, че по данни на Регионалното управление по горите до 28 юли в Пазарджишка област за извършени 174 проверки в горски територии за заболяване сред дивите прасета, като не са констатирани случаи на зараза. Полицейски патрули дежурят на всички входно-изходни артерии в региона за нерегламентиран превоз на свине.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2057 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини