Биолог в ЮЗДП: Вирусът е намерил начин да се пренася от едно прасе на друго

  • 29 юли 2019 08:08

  • 1189
  • 0
Биолог в ЮЗДП: Вирусът е намерил начин да се пренася от едно прасе на друго
© Кадър: БТВ

Дивите свине в България са около два пъти повече от нормата, твърдят от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП).

„Сега усилията са насочени към това да съхраним по някакъв начин дивите свине. Начинът е като снижим числеността им до степен да ограничим срещите им между тях”, казва Росен Мирчев, биолог в ЮЗДП пред БТВ.

Заразяването става по контактен метод. Тоест вирусът е намерил начин и е прескочил кърлежа, и се пренася от едно прасе на друго. Било домашно или диво”, допълни той.

Отстрелът на диви свине е трудна задача през лятото за разлика от зимата, когато те посещават местата за подхранване на дивеч. „Стреля се в областта на врата или сърцето. И мъчно и не мъчно, такава ни е работата. Една част ние ще намалим, другата природата ще си я вземе и все пак ще останат”, коментира Ангел Власев, ловен надзирател „Витошко студена”.

Задължително се взимат проби от всяка отстреляна дива свиня.

„Някои не проявяват клинични признаци, но са заразоносители. Пробите, които взимаме са далак, бъбрек и лимфни възли. Отделно взимаме кръвна проба, защото тестовете са различни”, уточнява д-р Анета Трифонова, ветеринар в ЮЗДП.

„Идеята е правилно, дългосрочно стопанисване на тези запаси и ако на едното място това куца, то веднага се прехвърля и върху останалите площи. Тоест тук няма място за делене на държава и ловци. Трябва да отчетем ситуацията и трябва да бъдем единни и да го правим така, както го изискват правилата”, обобщава ситуацията директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1189 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини