Установено е ново огнище на Африканска чума по свинете в русенското село Николово

  • 20 юли 2019 13:08

  • 986
  • 3
Установено е ново огнище на Африканска чума по свинете в русенското село Николово
© Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ констатира ново огнище на Африканска чума по свинете /АЧС/ в свинекомплекс в русенското село Николово, съобщиха от БАБХ.

Взети са проби, които са потвърдени като положителни за вируса от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Обектът се намира на 9 км от границата с Румъния и попада в зона с регионализация на база "риск", свързан с епизоотичната обстановка със заболяването.

 

Положителните за наличието на вируса на АЧС проби са получени в рамките на засилен лабораторен надзор на заболяването в свиневъдните обекти.

Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, в който се отглеждат общо около 17 000 свине на различна възраст.

Областната дирекция по безопасност на храните в Русе е издала веднага акт за възбрана за движение на свине към и от обекта. Проведено е епизоотично проучване за движението на свине, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта. Извършени са и проверки на кланиците, в които са изпращани прасета. Месо и продукти, добити от животни от тази ферма, са възбранени и подлежат на унищожаване.

БАБХ незабавно е предприела мерки, съгласно наредбата за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта и на Плана за спешни действия при контрол на Африканската чума по свинете.

Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в трикилометровата предпазна зона, при спазване на изискванията за намаляване до минимум на страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

В десеткилометровата надзорна зона се намира една индустриална ферма в село Юделник, община Сливо поле, както и обекти - тип "лично стопанство".

Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на живи свине в десеткилометровата зона. Областната дирекция по безопасност на храните в Русе ще извършва клинични прегледи на домашни свине в населени места. Ще се вземат проби за вирусологично изследване, за да се гарантира откриването на заболяването.

Ще се проверява и за нерегламентирани придвижвания и търговия на домашни свине. При установяване на такива, на превозвачите и на собствениците на животните ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение, а транспортираните животни ще бъдат незабавно и хуманно умъртвени, предупреждават от БАБХ.

Последвайте канала на

БТА
986 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гост

2019.07.21 | 10:08

3

Странното е , че в нито една съседна на нас държава не е установено огнище на свинска чума , но у нас бранша е много силен. С няколко милиона под масата всичко се оправя, чума за свинете , грип за пилетата, холера по телетата, и спин по овцете и айде .... Ще ядем вносно месо бъкано със стероиди. Ядеш пилешко и ти растат гърди.

Иван

2019.07.20 | 15:12

2

Убийци.Цялата работа е спекулативно да дигнат цената на свинското.И да внасят боклуци от чужбина.....

Бай Хой

2019.07.20 | 13:54

1

Това е същата чума като миналата година с овцете. Търговците на месо се чудят каква да я свършат за да си продават боклуците от запад. Хората по селата масове си гледат животни и друфи храни и са независими от мафията, ама май не съвсем. Прав Трифонов, е нема такава държава, да грабиш народа си за лични печалби, а държавата е срещу народа си, политиьите ни нещът такъм независим народ. Въпроса е, не кога щ скочи народа, а защо още ги чака на тия боклуьи, облечени в държавна власт.

Добави коментар

Водещи новини