Областната епизоотична комисия в Кюстендил проведе заседание във връзка с Африканската чума по свинете

Заседание на Областната епизоотична комисия се е състояло в Кюстендил във връзка с Африканската чума по свинете и опасността от навлизане и разпространение на заразата в региона.

Сред разпоредените извънредни превантивни мерки са извършването на информационни кампании, ежеседмични заседания на областната и общинските епизоотични комисии, нова инвентаризация на животните в стопанствата в региона и т.нар. "задни дворове", каза за БТА заместник-областният управител Райчо Цветин. Кметовете на населените места също ще извършват контрол върху малките стопанства.

Сред мерките, които е приела комисията, е забраната за внос на свинско месо пред граничните пунктове със Сърбия /ГКПП "Олтоманци"/ и със Северна Македония /ГКПП "Гюешево"/. На граничните пунктове ще има и вани с дезинфекционни разтвори.

Предвижда се горските стопанства да организират и острел за намаляване на популацията на диви свине. Предвидено е и ежедневно почистване на паркингите, местата за отдих и почивка на пътищата в региона, сред които и автомагистрала "Струма" в частта й от областта. Държавните служби ще бъдат ангажирани и с разпространението на брошури и листовки за заболяването.

В заседанието днес са участвали представители на Областна дирекция по безопасност на храните, Областната администрация, Областното пътно управление, Областната дирекция на МВР - Кюстендил, РЗИ и ловни сдружения, допълни още Цветин.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Земеделие

още

Анкета

Ще падне ли още цената на биткойна?

Ще падне ли още цената на биткойна?

Избрано от Интернет