Производители на кайсии търпят загуби заради вноса от Гърция

  • 04 юли 2019 15:39

  • 906
  • 4
Производители на кайсии търпят загуби заради вноса от Гърция
© Pixabay

Производители на кайсии от региона на Силистра търпят загуби заради вноса на плодове от Гърция и ниските изкупни цени на продукцията им. Въпреки това, стопаните отчитат добра реколта, предаде БНТ.

Заради изобилието от плодове това лято и евтиния внос от Гърция, в разгара на кампанията, търговци и прекупвачи свалиха цената за килограм кайсии до 70 стотинки, а на места може да се купи и за 50 стотинки.

И тази година, за да могат да покрият разходите си, в Силистренско разчитат на румънските търговци.

Друг начин за реализация на плодовете е преработвателната индустрия да изкупи част от реколтата, но такова предприятие в региона няма.

Заради ниската цена, тонове кайсии вече гният в масивите. Стопаните са категорични, че ако държавата не се намеси, скоро българският плод ще се превърне в дефицитна стока.

Последвайте канала на

Novini.bg
906 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
До тия под мене

2019.07.04 | 16:24

4

Пичове, щеше да е пазарна икономика, ако Гърция не субсидираше своите производители, въпреки забраната на ЕС. Гърция предпочита да плати глобите и санкциите от ЕС, но да субсидира земелците. Така, че тези цени нямат нищо общо с реалната стойност на продукта.

Оцелял българин от грабежа СДС-арси българин

2019.07.04 | 16:18

3

Ганьо Балкански може да търпи загуби, ама навие ли си на пръст,че трябва да извлече 300℅ печалба,изобщо не се съобразява с правилата на пазара (търсене и предлагане).Има си свои правила.
Ганьо скачаше и припяваше:"Кой не скача.. ",а сега плаче от"придобивките" си.

b

2019.07.04 | 16:18

2

Тея от Гърция що не отчитат загуби и защо могат да продават по-евтино, въпреки че стандарта на живот при тях е по-висок?

Ай сега

2019.07.04 | 16:14

1

Пак държавата им виновна...ами сейте други култури бе Кавали.....това е Пазарна икономика!

Добави коментар

Водещи новини