"Агрион" отдава земеделска земя с търгове

Лидерът в управлението на земеделски активи „Агрион“ организира за четвърта поредна година търгове с тайно наддаване за отдаване под наем или аренда на земите от портфолиото си. Компанията е първата на пазара, която въведе аукционите като инструмент за определяне на рентните нива. Преди това практиката беше крупните собственици пряко да договарят наемите с арендаторите от конкретно землище.

Процедурата с търговете е разработена така, че да гарантира равно начало и честни и прозрачни условия, казаха от компанията. Никой няма да се ползва с преимущество при търговете с тайно наддаване, а за наемател на земите на „Агрион“ ще бъде избран този, който е предложил най-атрактивни условия. Този принцип дава възможност на земеделците сами да определят цената, на която ще вземат желаната от тях земя под наем или аренда. Пълна информация за условията може да се намери на адрес: http://agrion.bg/bg/services/rental.

Така на практика конкуренцията между фермерите и желанието им да наемат добри парцели ще определят рентните нива, вместо дружеството еднолично да ги налага при пряко договаряне, каквато е масовата практика в сектора. Заявките за участие в търговете се приемат във всички офиси на компанията в цялата страна. Предвидена е и опция участниците в търговете да подават своите документи по куриер.

„При организирането на търговете за нашата земя никой няма да се ползва с преимущество, а всичко ще зависи от условията, които предлага“, категорични са от „Агрион“. Според тях провеждането на аукционите позволява на всеки, който иска да се занимава със земеделие, да се включи, дори и да не притежава опит в земеделието. Това е изключителна възможност за млади фермери и за хора извън агросектора, които нямат финансова възможност или желание да купуват собствена земя. Практиката до сега показва, че броят на запитванията от по-малки стопанства, които искат да влязат в нови землища, се увеличава ежегодно.

„С всяка изминала година участниците в търговете стават все повече и повече, тъй като сами се убеждават, че определянето на рентните нива чрез аукциони е най-честно и прозрачно“, казаха от „Агрион“. Арендаторите са доволни, че успяват да наемат плодородна земя на добри ценови нива, без скрити клаузи и задкулисни договорки. „Интересът към търговете е огромен и сме доволни, че все повече земеделски производители избират „Агрион“ за партньор и наемат нашите земи, казаха от компанията.

„Искаме да дадем шанс и на по-дребните и средни производители да останат на пазара и да развивам модерно земеделие“, казаха от компанията. Според експертите в бранша търговете дават възможност за развитие на малките ферми, които имат шанс да преодолеят капсулирането между арендаторите в някои региони. Очакванията са, че чрез аукционите начинаещи фермери и по- малки арендатори да успеят да разместят позициите на големите играчи в част от най-привлекателните землища.

(в материала има продуктово позициониране)

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Земеделие

още

Анкета

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Избрано от Интернет