Свръхуловът и климатичните промени заплашват запасите от риба на Земята

  • 06 декември 2018 09:03

  • 852
  • 0
Свръхуловът и климатичните промени заплашват запасите от риба на Земята
© pixabay

Природозащитниците от WWF България задават въпроса дали осъзнаваме каква роля играе потребителското ни поведение върху бъдещето на рибните запаси на планетата? Повод за това е днешният празник Никулден, който традиционно се свързва с рибата.

"Днес вадим от океаните повече риба, отколкото те могат да осигурят. А това се отразява както на морските екосистеми, така и на много местни общности, чиято прехрана зависи от рибарството", предупреждават природозащитниците и изтъкват, че "свръхуловът заплашва да превърне рибарите в следващия изчезващ вид".

Ако разгледаме Световния океан като икономика със собствен брутен вътрешен продукт, той би се наредил на седмо място в света, заставайки пред държави като Бразилия, Италия и Русия. Въпреки това запасите от морска храна не са безкрайни. Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб, а 33% от тях са подложени на свръхулов. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време устойчивото управление на океанските рибни запаси може да увеличи значително доходите на риболовната индустрия.

Експерти оценяват този "скрит" потенциал на около 83 млрд. щатски долара. В същото време повече от 3 млрд. души разчитат на рибата като основен източник на протеини. "Свръхуловът в океаните излага на риск глобалната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и жени, чиито храна и доходи зависят от рибата. Повечето от тези хора живеят в развиващите се страни", казва ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Недостигът на микроелементи засяга милиони хора на планетата. Повече от 250 милиона деца в световен мащаб са изложени на риск от недостиг на витамин А. Морската храна допринася за диетата на милиарди хора в райони, където достъпа до храна нерядко може да е проблем. А само една порция риба осигурява около 50-60% от препоръчителния дневен прием на протеини. Освен това тя е и достъпен източник на животински белтъчини, който е по джоба на мнозина.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
852 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини