Румен Порожанов: Отрасъл "свиневъдство" у нас е устойчив и през последните три години в него се наблюдава развитие

  • 30 ноември 2018 14:42

  • 834
  • 0
Румен Порожанов: Отрасъл "свиневъдство" у нас  е устойчив и през последните три години  в него се наблюдава развитие
© Министерство на земеделието, храните и горите

Отрасъл "свиневъдство" е устойчив и през последните три години в него се наблюдава развитие. Икономическите показатели показват стабилност и тенденция за ръст на създадената от него продукция. Това каза по време на парламентарния контрол днес министърът на земеделието, храните и горите Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в

По данни на НСИ за 2017 г. стойността на крайната продукция от свиневъдството е за 93 млн. лв., или с 6 на сто повече от 2015 г. и 1 процент повече спрямо 2016 г. Основен отличителен белег за сектора е индустриалният му характер и в него в най-голяма степен са застъпени процесите на окрупняване - до 61 промишлени свинеферми с отглеждани в тях над 92 на сто от общия брой свине в страната, посочи Порожанов.

Той каза още, че по данни на отдел "Агростатистика" към 1 ноември 2017 г. броят на фермите, в които се отглеждат 200 и повече женски свине за разплод, се е увеличил с 11 на сто. В тези обекти се отглеждат 89 на сто от свинете за разплод. Географски свиневъдството в България е съсредоточено в три региона - Северен Централен, Североизточен и Югоизточен, като предпоставка за това е голямата суровинна база и обработваемите площи, гарантиращи изхранването им. Повечето големи свинеферми са със затворен цикъл на производство.

По данни на Евростат закланите през 2017 г. животни са с 5,8 на сто повече спрямо 2015 г. За първите шест месеца на тази година закланите общо свине у нас са със 7,8 на сто повече спрямо периода на предишната година. От 2010 г. се наблюдава ясно изразена тенденция за увеличаване на добитото свинско месо от кланици, като миналата година то е със 17,6 на сто повече спрямо 2015 година.  За тази година за свиневъдния сектор предоставената помощ е 30 млн. лв., каза още министър Порожанов. 

Според автора на въпроса - депутатът от БСП Румен Георгиев, разрухата в сектора у нас е без аналог в нито една от бившите социалистически страни, а производството е върнато на нивото от 40-те години на миналия век. Той каза още, че докато свинското месо е нараснало годишно в световен мащаб с 2,8 на сто, в България намалява с 26,8 на сто. 

Към края на годината в страната се отглеждат общо 616 хил. свине, посочи Георгиев. При малките и средните стопанства, с 1 до 9 животни, се наблюдава значително намаляване на броя им с 25 на сто и с 18,9 на сто - при броя на свинете. Тези стопанства са предимно за собствено изхранване и са най-засегнати от проблема със застаряващото население в селските райони.

За сравнение депутатът посочи политиката в Румъния, където за всяко отглеждано прасе в семейството се получава субсидия и затова, по думите му, селата са живи и в тях се развива аграрна дейност. По тази причина хората във Видинския район масово отиват да живеят в Румъния, където според тях в пъти се живеело много по-добре, заяви Румен Георгиев. 

На това министър Порожанов отговори, че бъдещето на свиневъдството в световен мащаб е в индустриалното свиневъдство и "няма как да върнем масовото гледане на животни в селата".

Вярно е, че 75 на сто от свинете в Румъния се гледат в домашните дворове, но точно заради това северната ни съседка най-много страда от "африканската чума" по свинете, защото при това отглеждане няма биосигурност и възможност да бъдат опазени от разпространението на болестта, посочи земеделският министър. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
834 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини