Килограм розов цвят се изкупува за 2,20 лв. в пазарджишко

  • 10 май 2018 14:48

  • 2376
  • 0
Килограм розов цвят се изкупува за 2,20 лв. в пазарджишко
© pixabay.com

Килограм розов цвят се изкупува за 2,20 лв., но има и пунктове, където дават по 2,80-3.00 лева в зависимост от качеството на ароматното цвете, съобщиха производители на маслодайна роза от Брацигово и Стрелча в пазарджишка област, пише в. Монитор.

Падналите дъждове през последните седмици са оказали благоприятно влияние върху насажденията с рози, като са спомогнали за запазването на по-висок процент маслодайност в цвета.

И в Стрелча, и в Брацигово отглеждането на маслодайна роза е поминък на цели семейства, които се прехранват по този начин, грижейки се за огромни градини. Според запознати по-високата цена тази години се обуславя главно от по-високото качество на продукцията тази година.

Според розопроизводителите, средният добив тази година е около 380-400 кг./дка. За производството на един килограм розово масло са необходими 3 000 килограма розов цвят, чиято изкупна цена в момента в Европа е около 6000 евро за килограм. Основните пазари на българско розово масло са Франция, САЩ, Япония и Южна Корея.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2376 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини