Томислав Дончев откри форума "Заедно за силно цифрово земеделие"

  • 20 април 2018 11:29

  • 1459
  • 1
Томислав Дончев откри форума "Заедно за силно цифрово земеделие"
© Булфото

В земеделския сектор пакетът от традиционни предизвикателства е голям - количество, обеми на произвежданата продукция, опазване на околната среда, решаване на проблема с изхранване на европейското население с висококачествена храна, полезна за здравето, борбата с изменението на климата, системи и бюджети за субсидиране и подпомагане на сектора, живота в селските райони. За да бъдем обаче в крак с пулса на времето, днес ние имаме нови предизвикателства. Нововъведенията се движат с такива темпове, че ако искаме поне да бъдем със същата скорост, трябва да бъдем много бързи. Това каза вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник при откриването на форума "Заедно за силно цифрово земеделие". Събитието се провежда в НДК и е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Абсолютно недопустимо е да коментираме приоритетно индустрия 4.0, да говорим за връзките й с образованието, с администрацията и т. н. и да не проведем същия разговор и за земеделието, посочи Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.
Теми като роботика, изкуствен интелект, данни, интернет, все по-голямото приложение на широколентнови цифрови комуникации, сензорно задвижващи машини, микропроцесори и др.все повече ще бъдат част от селскостопанския сектор.
Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник подчерта, че за голяма част от заетите в сектора тези въведения не са новост, но ако искаме да мислим за по-широк фронт, трябва да започнем разговор за планирането, за дигиталния маркетинг, който по думите му ще бъде факт и по отношение на селскостопанската продукция.

Вицепремиерът подчерта още, че през последните 10 години България е постигнала много и у нас всяко постижение "повишава апетита" "за три пъти по-големи постижения още". По думите му репликата "да сме готови за бъдещето" е изключително погрешна. "Това означава, че стоим и чакаме "бъдещето да ни падне върху главите". Ние трябва да съградим бъдещето, не да сме готови за него", заяви в заключение Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.
Представителят на ФАО /Организацията по прехрана и земеделие/ и зам.-председател за региона Реймънд Йеле посочи, че след намаляването на глада в глобален мащаб сега за съжаление проблемът отново е на дневен ред. От 707 млн. души през 2015 г., засегнати от глада, очакванията са броят им да нарасне до 880 млн.души, посочи той.

Продължават и проблемите със здравословното хранене на децата и останалото население, лошото качество на храните, преяждането и наднорменото тегло и съответните разлики по тези показатели в отделните региони на света. По думите на Йеле чрез използването на високите технологии може да се постигнат целите на секторната структура в земеделието и всички програми - премахването на глада и нездравословното хранене. Цифровизацията ще позволи земеделието да не изостава от всички останали сектори в икономиката.

Един от начините за подкрепа на дигитализацията е използването на информационните и телекомуникационните технологии в земеделието.Той припомни, че през 2006 г. ФАО е получила глобален мандат за подпомагане въвеждането на високите технологии в земеделието. Организацията работи непрекъснато за осъществяване на иновациите. Цифровизацията в земеделието е реална и непосредствена необходимост, посочи още Йеле. По думите му цифровизираното земеделие е прецизното земеделие. Той даде пример с въвеждането на данни за големи масиви обработваеми земи, с което на практика революцията в сектора се извършва през последните 10 години. За тези системи говорим като 1.0- системи, които автономно могат да вземат решението. Земеделието 5.0 се занимава основно с въздействието на технологиите, свързани с изкуствения интелект и големите масиви от данни. Последиците все още не са добре проучени, но ФАО работи в тази посока за елиминиране на рисковете, посочи неговият представител.

Чрез използването на ИКТ в земеделието може да се укрепва и капацитета му. Това не само подпомага развитието на отрасъла, но и способства и постигането на общите цели на развитието на Програмата до 2030 г., посочи Реймънд Йеле. Той изтъкна и необходимостта да се предприемат мерки за по-устойчиви хранителни системи. Очакваме от форума да определи инициативи на регионално ниво и изготвянето на национални стратегии, посочи Йеле.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1459 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.22 | 10:49

1
ТОМИ БИЛ НА НОЖ С ЦВЪКИ.КАКВО ЛИ ДЕЛЯТ?

Добави коментар

Водещи новини