Агрион продължава да продава земя

  • 28 ноември 2016 16:32

  • 4250
  • 2
Агрион продължава да продава земя
©

Основен фактор на пазара на земеделска земя остават фермерите и арендаторите. Заради ниските изкупни цени и растящите разходи те нямат възможност да извадят крупни суми накуп. Затова търсят по-гъвкави финансови варианти как да увеличат парцелите си.

Ако фермерите искат да увеличават добивите си, трябва да инвестират в подобрения като поливни системи, торове с дълготрайно действие и т.н. А това няма как да стане върху наета земя. Според специалистите по земеделски активи пътят към по-ефективно и интензивно земеделие минава именно през концентрация на площи и окрупняване на масиви в отделните землища.

На пазара вече има оферти за земя от по 400 лв./дка. През септември една от най-големите компании за земеделски активи „Агрион” съобщи, че предлага за продажба над 6600 имота с големина между 1 и 700 дка. Ако до преди година стратегията й основно бе фокусирана върху покупките, от тази година все по-активно продава парцели. От дружеството обясняват тази промяна с оптимизация на портфолиото с цел възможна комасация.

„Искаме да дадем възможност на земеделците да окрупнят земята си и да повишат ефективността и производството”, казват експертите. Според тях интерес към предложените парцели има основно от фермери, арендатори и земеделски производители със сериозни намерения за увеличаване на стопанствата си. Арендаторите също се активизираха за покупко-продажбите. Още повече че за някои от тях е по-изгодно да купят ниви за работа, отколкото да ги наемат. Запитвания обаче има и от хора, които искат да инвестират в земя с цел доходност.

“Агрион” е сред водещите дружества за управление на земеделска земя. Има офиси в цялата страна и освен продажбите, купува, наема, заема земя. Фирмата има и дружество за кредитиране на фермери и осигурява безплатни консултации за всичко, свързано с поземлените активи.

Последвайте канала на

Novini.bg
4250 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
123

2017.04.18 | 20:05

2
мирише ми на фалит
Петър

2017.04.18 | 20:05

1
Поредните демократични измамници.

Добави коментар

Водещи новини