30% от реколтата от праскови в Сливенско е лоша

  • 18 август 2016 14:33

  • 1454
  • 0
30% от реколтата от праскови в Сливенско е лоша
© Novini.bg

30 процента от реколтата от праскови в района на Сливен тази година е с лошо качество заради падналите градушки.

Това са констатирали от регионалното сдружение „Българска праскова“. Положението тази година не е розово - така определи ситуацията с прасковената реколта председателят на сдружението „Българска праскова“ Коста Петров. Общият обем на продукцията в сливенската Долина на прасковите е с около 20 процента по-нисък от миналогодишния.

От неколкократно падналата градушка най-сериозно са пострадали насажденията в кв. „Речица“ - Сливен и селата Злати войвода, Гергевец и Самуилово, където на места щетите са от порядъка на 80 процента от насажденията в градините. По тази причина е свито и търсенето на праскови за износ. Румънските търговци тази година ги няма на пазара.

Цените са като миналогодишните - от 0,50 лева до 1 лев за килограм десертни, 0,65 лева за килограм компотни и 0,15-0,20 лева за ударения от градушка плод, който отива за сокове и нектари. Най-добра е реколтата от компотни праскови, която се прибира в момента - около 2 тона от декар.

Дано подпомагането на сектора от държавата продължи, надяват се сливенските производители, които вече получават подкрепа за реализиран качествен плод от 250 кг от дка.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1454 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини