Слаба реколта от дини в Любимец

  • 14 юли 2016 15:26

  • 2602
  • 0
Слаба реколта от дини в Любимец
©

Производители на дини в Любимец се оплакват от слаба реколта тази година. Заради обилните валежи през пролетта се забавило опрашването на насажденията, което е довело до загуба на голяма част от тях, пише Монитор.

На една от най-големите борси в страната – тази в Любимец вече се продават първите дини, родно производство. Местните споделят, че очакваната реколта е средно по 4 тона от декар, което било значително по-малко от предишни години. Причина за това станали обилните дъждове и градушки, който се изсипаха в региона през пролетта.

Производителите казват, че едва ще покрият разходите си по отглеждането, а вероятно и ще са на загуба. На борсата в Любимец цената на дините е 30 стотинки за килограм на едро.

На пазара в в областния център Хасково цената вече скача до 60 стотинки за килограм. Гръцките са малко по-скъпи - по 70 – 80 ст., но според търговците са по-вкусни. Миналата година производители на дини в Любимец протестираха заради големия внос, който по думите им ги изправя пред фалит.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2602 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини