Ниските температури почти унищожиха черешите в Кюстендилско

  • 09 май 2016 09:16

  • 1981
  • 0
Ниските температури почти унищожиха черешите в Кюстендилско
©

Ниските температури през последните дни са унищожили над 80 процента от черешовата реколта в Кюстендилско. Производители от региона твърдят, че през тази година известните с вкусовите си качества кюстендилски череши ще бъдат в ограничени количества. Черешопроизводители от региона коментират, че общият размер на загубите от предстоящата кампания ще бъде между 3 и 5 милиона лева.

"При добра година декларираният добив е в рамките на 6 хиляди тона, но реално е поне около 7-8 хиляди тона", казаха пред БТА производители. Сега очакванията им са добивът да бъде доста под половината на това количество. Стопаните обаче твърдят, че заради колебливите атмосферни условия прогнози не могат да се правят и очакваният добив може да намалее значително.

"През тази година ни сполетя наистина страшно бедствие", разказа д-р Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил. Според него, в рамките на една седмица са се случили два мраза, първият с температура от - 1,6 градуса, а втория - до - 6 градуса на места, което е нанесло сериозни поражения върху черешовата реколта. Затова според него, е силно да се каже, че и 20 процента от реколтата ще оцелее.

"Измръзването е в рамките от 80 до 100 процента, в зависимост от сортовете", коментира Сотиров. Според него стопаните в момента не могат да направят нищо, за да спасят реколтата. Единственият шанс е да се опази онова, което ще остане по дърветата, ако валежите не продължат и през следващите дни. В противен случай и останалите плодове ще окапят.

Черешопроизводители твърдят, че в зависимост от това как стопаните ще се грижат през следващите дни за дърветата, ще стане ясно какво може да се изкара на пазара. Много от собствениците на черешови масиви обаче са обезверени и не е ясно дали въобще ще приберат малкото плодове от дърветата, или просто ще ги оставят да изгният.

"Едва ли ще се намерят и берачи, които да събират по една кошница плодове от дърво", твърдят собственици на черешови дървета.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1981 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини