Над 150 производители участват в първия фермерски пазар (снимки)

  • 20 декември 2015 13:25

  • 2372
  • 0
Над 150 производители участват в първия фермерски пазар (снимки)
© Булфото

Над 150 производители участват в първия фермерски пазар в началото на столичната ул. "Оборище", идеята е да се организира всяка неделя.

Това съобщи пред репортери днес на откриването на пазара Николай Попов, изпълнителен директор на "Пазари Юг" ЕАД. Той отбеляза, че за първи път с такава цел се затваря улица в София. Въвеждането на европейската практика у нас е резултат от сътрудничеството между Столичната община, Министерството на земеделието и храните и неправителствени организации. След няколко месеца ще е следващото издание на фермерския пазар на ул. "Оборище", след което се надяваме да стане традиция - необходимо е време, за да се подготви нормативната уредба, посочи Попов.

В отговор на репортерски въпрос заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов обясни, че са променени наредбите за организирането на фермерски пазари. Така се дава възможност за участие на повече производители със стоки от животински и неживотински произход с гарантирано качество. Проверките също са регламентирани в наредбите. Предлаганите стоки са под контрола на Българската агенция за безопасност на храните, така че хората могат да са сигурни, че купуват качествени, здравословни продукти от самите производители, посочи Костов. Фермерските пазари са форма на подкрепа на малкия и средния бизнес, което е политика на Столичната община, каза заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Фермерският пазар, който ще бъде отворен до 19.00 ч., предлага богат избор на сезонни плодове и зеленчуци, няколко вида хляб с квас, пчелни продукти, сиропи, сладка, билки, подправки, млечни произведения и други. В специална зона са представени фермерските продукти, познати под марката "За Балкана и хората" - на малките фермери от зоните "Натура 2000" в Централна и Западна Стара планина. Участват също производители от Българската асоциация "Биопродукти", Сдружението за биологично пчеларство и Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели.

Последвайте канала на

БТА
2372 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини