По-малко от половината мляко в България се преработва в официални мандри

  • 12 ноември 2015 13:45

  • 1955
  • 0
По-малко от половината мляко в България се преработва в официални мандри
©

В официални мандри се преработва по-малко от половината мляко, произвеждано в България, а средно за Европейския съюз процентът е над 90.

Това обяви пред БНР Божидар Иванов от Института по аграрна икономика. Това означава ,че 55% от млякото не се декларира и се търгува по неофициални канали. Средната цена за млякото у нас е 29 цента за литър, което е близо до европейските цени. Тази цена се формира на база официално декларирано мляко т.е. парадоксално - фактът, че голяма част от суровината не се предава във мандрите, помага на легалните производители като държи добра цена.

Друг проблем на сектора е много ниската производителност у нас - ако в Европа една крава добива 7 тона мляко годишно, у нас млеконадоя е под 4 тона. Отделно се отчитат диспропорции на вътрешния пазар – 20% от кравите дават 2/3 от официално отчетеното мляко , а останалите 80% от животните дават под 1 тон на година, което е крайно нерентабилно.

В същото време обаче те получават същата субсидия, което създава напрежение в сектора – субсидират се неефективни производства, което ще доведе до загиване на ефективните. В Румъния, например, за да се избегне това, животни, които дават под 3 тона и половина годишно, не се субсидират – това даде като пример Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1955 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини