Маркират дървесина с пластини срещу крадци и бракониери

  • 02 октомври 2015 06:07

  • 2430
  • 1
Маркират дървесина с пластини срещу крадци и бракониери
©

Държавното ловно стопанство в Тервел, в което годишно се добиват около 50 000 куб. м. дърва, ще въведе нова технология за контрол и проследяване на отрязаната в горите дървесината, съобщи директорът на стопанството Цветелин Миланов пред "Труд".

За да се избегне незаконната сеч и кражбата на дървесина, трупите ще се обозначават допълнително с контролна горска марка и с пластмасови пластини в сигнални цветове, върху които ще има индивидуален идентификационен номер. Преди да бъде поставен върху пластината, всеки номер ще бъде въведен в електронна система, за да може да бъде проследен пътя на дървесината до крайния потребител.

Тази практика отдавна е утвърдена в Европа, обясни Миланов. Първите количества пластини ще пристигнат в Тервел на 5 октомври и веднага ще започне полагането им върху трупите. Освен това в стопанството подготвят 71 000 декара площи за есенно залесяване с церови фиданки. В засаждането им ще участват и децата от кръжока "Зелени патрули" на местното СОУ "Йордан Йовков".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2430 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Как?

2015.10.02 | 12:36

1
Как по-точно я маркират? Така, че да се познава по-добре нелегалната и да може свои Ора да я изнасят ли? Айййй стига с тия ПАРТЕНКИ!

Добави коментар

Водещи новини