Оранжерийни производители искат среща с Борисов

  • 25 юни 2015 19:19

  • 2121
  • 1
Оранжерийни производители искат среща с Борисов
©

Оранжерийни производители искат спешна среща с министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, заради проблеми, които заплашват развитието и оцеляването на бранша.

Това стана ясно на първото по рода си изложение на открито, което се проведе на зеленчуковата борса край пазарджишкото село Огняново, където 15 от най-големите родни оранжерии изложиха продукцията си, пише в. "24 часа".

Проявата бе организирана от асоциацията на производителите на оранжерийна продукция у нас. На първо място родните производители поставиха проблема с липсата на защита от вносните плодове и зеленчуци, които драстично заливат и подбиват пазара у нас с ниски цени. Те дадоха примери с Австрия и Гърция, където с административни мерки вносът е ограничен, когато местните земеделски производители изкарват продукцията си.

Според Йордан Кръстанов, производител от Пазарджик, у нас липсвала политическа воля от страна на правителството за подобни мерки. Това според него може да стане причина за унищожаване на бранша, който осигурява над 15 хиляди работни места в цялата страна.

Отделно от това субсидията за оранжерийните производители от тази година била намалена с 5 пъти, заради нова методика. До 2014г. субсидията се определяла на килограм, в зависимост от качеството, а сега вече е на декар, поясни Кръстанов.

Неговият Колега Никола Гунчев, производител от пловдивско, посочи и рекета на големите търговски вериги, които изкупували доматите им по 50 ст., а ги продавали с 500 процента надценка. В изкупната цена влизали транспорта и амбалажа, които са за сметка на производителя. По този начин за самият производител от килограм домати оставали 9-10 ст., които не можели да покрият разходите им за производство.

Производителите обаче нямали избор и не отказвали да търгуват с веригите, защото в противен случай трябва да изхвърлят продукцията си, призна Гунчев.

В същото време от асоциацията посочиха, че тяхната продукция задължително се контролира от сертифицирани лаборатории и отговаря на всички критерии за здравословна и качествена храна.

По време на изложението родните производители пуснаха на свободна продажба, на преференциални цени, обикновени домати "Екстра" по 60 ст. за килограм и розови домати, с екстра качество, по 80 ст. за килограм. В момента по пазарите и в търговските обекти у нас подобни домати се продават по 2 - 2.50 лева.

Последвайте канала на

2121 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
007

2015.06.30 | 20:28

1
Политическа воля липсва понеже няма политици. Това са мекерета от които нищо не става. И за това са политици.

Добави коментар

Водещи новини