Житна дървеница мори полските култури във Варненско

  • 09 юни 2015 15:44

  • 1438
  • 0
Житна дървеница мори полските култури във Варненско
©

Развитието на земеделските култури през третата десетдневка на месец май е протекло в условия на високи за сезона температури и локални валежи. Посевите от пшеница и ечемик са във фенофаза млечна зрелост.

Това заяви пред Фокус Екатерина Драгиева, главен инспектор в отдел „Растителна защита” към Областната дирекция по безопасност на храните във Варна.

Информацията за актуалните болести и неприятели при земеделските култури във Варненска област е към 2 юни. От вредителите, характерни за този период от фенологичното развитие на културите, в посевите се наблюдава вредна дейност на житна дървеница.

Специалистите са регистрирали начало на излюпване на ларвите към края на месец май в Камчийски агроекологичен район. Към момента се наблюдават ларви от първа и начало на втора възраст.

Вредната житна дървеница има пет ларвни възрасти. Ларвите от първа възраст не се хранят, а тези от останалите възрасти повреждат плевите и при формиране на зърната смучат сок от тях. В резултат на вредната им дейност силно се влошава качеството и намалява количеството на полученото зърно, допълни Екатерина Драгиева.

Необходимо е земеделските производители да провеждат редовни наблюдения в посевите за установяване плътността на ларвите. Към извеждане на химична борба срещу ларвите на вредната житна дървеница се пристъпва тогава, когато 30% от тях са в трета ларвна възраст и има регистрирана плътност над прага на икономическа вредност - във фенофаза „млечна зрелост” - 2 бр. ларви/кв.м - при благоприятни климатични условия и нормален посев, 4 бр. ларви/кв.м - при хладна пролет и гъсти посеви. Към третиране с продукти за растителна защита да се премине само след обследване на всеки посев, което дава възможност за реална преценка относно необходимостта от извеждане на борба, съветват експертите.

По отношение на пшеничния трипс Екатерина Драгиева посочи, че ларвите имат керемиденочервен цвят и вредят, като смучат сок от плевите на класчето и меките зърна. В резултат на това плевите побеляват, масата на повредените зърна намалява и се влошава качеството на полученото зърно.

Прагът на икономическа вредност е 20 бр. ларви/клас – суха пролет и 30 бр. ларви/клас – влажна пролет, във фенофаза „млечна зрелост”. Специалистите съветват земеделските производители да следят за плътността на тези неприятели в посевите и при констатирана плътност над прага на икономическа вредност да се изведе борба с регистрирани продукти за растителна защита.

Към момента листните въшки по житните култури вредят като смучат сок основно от класовете. Отчетената плътност в обследваните площи се движи под прага на икономическа вредност, който е 30-40 бр./клас във фенофаза ,,начало на млечна зрелост”. „Тук също е необходимо посевите да се наблюдават и при регистрирана плътност над прага на икономическа вредност да се премине към извеждане на борба с регистрирани продукти за растителна защита”, каза още Екатерина Драгиева.

Последвайте канала на

1438 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини