72 млн. евро за малък бизнес на село

  • 22 октомври 2011 16:21

  • 3592
  • 0
72 млн. евро за малък бизнес на село
©

От 9 ноември фонд “Земеделие” започва да приема проекти по три нови мерки, насочени към малкия бизнес в селските райони.

Общият финансов ресурс, с който кандидатите ще бъдат безвъзмездно подпомогнати, е 72 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от фонда.

По първата от трите мерки - “Разнообразяване към неземеделски дейности”, ще се приематпроекти в областта на селския туризъм, производството на енергия от възобновяеми източници и др. Общият ресурс по мярката е 35 млн. евро. Максималният размер на субсидията е до 200 000 евро на проект. Финансовата помощ ще покрива до 80% от разходите за реализация на проекти, свързани с производство на електроенергия от възобновяеми източници. За всички останали проекти субсидията ще е до 70% от разходите.

Условие пред фирмите, които искат да се възползват, е поне 50% от приходите им в предходната година да са реализирани от земеделска дейност или от преработка на селскостопанска продукция. При калкулацията на приходите могат да бъдат включени и получени агросубсидии, уточняват от “Земеделие”.

По втората мярка - “Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”, могат да кандидатстват малки фирми или регистрирани занаятчии, които не са земеделски производители. Помощта по един отделен проект също ще бъде ограничена до 200 000 евро. Отново ще се покриват до 80% от разходите за производство на ток от възобновяеми източници, а за всички останали - до 70%. Общият ресурс по тази мярка е 24 млн. евро.

Третата мярка, по която са заделени 13 млн. евро, е “Насърчаване на туристическите дейности”. По нея ще се финансират проекти за туристическа инфраструктура, съоръжения и атракции, разработване на маркетингови стратегии. За финансиране могат да кандидатстват само общини с население до 10 000 жители и неправителствени организации.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3592 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини