Тютюнопроизводителите се довериха на правителството

  • 14 декември 2014 19:33

  • 1370
  • 1
Тютюнопроизводителите се довериха на правителството
© Булфото

Тютюнопроизводителите дават доверие и на правителството, и на министерството, защото нещата, които сме дебатирали се случват, обяви Цветан Филев, председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите пред агенция "Фокус".

Изявлението идва след протести на производителите на тютюн, но и след като в събота Министерството на земеделието обяви на сайта си подготвените промени в Закона за тютюна.

"На второ четене на бюджета за 2015 година ще следим дали ще бъдат спазени и другите наши изисквания. Искаме в бюджета за 2015 година, в план сметката на Държавен фонд "Земеделие" да бъдат включени 107 милиона лева национални доплащания за тютюн. Това всъщност е пакета, който получихме в настоящата 2014 година", обясни Филев.

Той посочи, че следващото нещо, което ще се следи от тютюнопроизводителите касае минималния осигурителен праг за земеделците. В проектобюджета е записано, че този праг се вдига от 240 на 420 лв. Междувременно обаче парламентарната група на ГЕРБ реши преди второ четене на бюджета да предложи повишението да е до 300 лева. Тази сума сега тютюнопроизводителите смятат, че е по силите им.

Филев призна, че при предишния кабинет "Борисов" са приети положителни промени в Закона за тютюна като е била премахната и паразитната структура фонд "Тютюн", но три години по-късно се видяло, че се е скъсала връзката между производителите и търговците.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1370 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.12.14 | 23:37

1
докато се пишете турци така ще ви мятат

Добави коментар

Водещи новини