Новият закон за земеделските земи предвижда тежки глоби за офшорките

  • 02 юни 2014 17:34

  • 2121
  • 3
Новият закон за земеделските земи предвижда тежки глоби за офшорките
©

Солени санкции за офшорните компании ако не продадат земеделските си земи до края на тази година предвиждат промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Според проекта собствениците на офшорни фирми, които притежават земя, трябва да я продадат в срок до 1 януари. В случай, че не изпълнят изискването на закона, те ще бъдат глобявани със 100 лева на декар. При неизпълнение на закона след изтичане на гратисния период, санкцията се утроява и става 300 лева. По този начин дружествата, които са притежавани от офшорни компании и които са собственици на земеделски земи ще трябва да продадат собствеността си в най-кратки срокове, ако искат да не понесат сериозни загуби, които по размер могат да надхвърлят дори и стойността на притежаваното от тях имущество.

Така приетите промени са удар срещу скритата спекулативна дейност на редица "инвеститори", които досега инвестираха в земеделска земя като средство за изпиране на финансови средства с неясен, а понякога и престъпен произход. Така се гарантира, че земята ще бъде в ръцете на тези, които наистина имат намерението да я стопанисват. Офшорни собственици на земеделска земя в България има много и всички те ще трябва в най-кратки срокове да се ориентират и да продадат притежаваната от тях земя, ако искат да не загубят собствеността си и да си върнат поне малка част от направената от тях инвестиция.

С предвидените санкции в закона за неспазване на забраната за притежаване на земеделски земи от компании чиято собственост е скрита в офшорни зони, се затваря целият необходим кръг от разпоредби, които правят наистина ефективна въведената в средата на май 2014 г. забрана.

Последвайте канала на

Novini.bg
2121 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.06.03 | 19:53

3
Най после един справедлив закон за честните собственици,които са производители.А ТЕЗИ СЪМНИТЕЛНИТЕ С ОШФОРКИТЕ-ДА МУ МИСЛЯТ.
честито

2014.06.03 | 19:53

2
честито на загубилите обикновени хорица
годо

2014.06.03 | 19:53

1
И какво точно ще загубят обикновените хора?

Добави коментар

Водещи новини