Русия изкупува наши череши

  • 08 май 2014 10:50

  • 4206
  • 4
Русия изкупува наши череши
© Булфото

Огромен интерес към българските череши се наблюдава от страна на руските супермаркети. Утре стартират преговори между руски търговци и наши овощари, съобщи председателят на Националния съюз на градинарите в България Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в. В Русия обикновено нашите череши се продават от 1 юни до края на месеца. Въпреки кризата овощарите се надяват и това лято да продават успешно, цитиран от inews.bg.

За внос руснаците търсят големи количества плодове от един и същи сорт, като стоката трябва да издържа до 14 дни при хладилни условия, за да се продава в добър търговски вид.

През изминалата година за първи път е осъществена доставка без посредници за Русия, която се осъществява през Румъния и Украйна. Овощарите се надяват размириците в района да не попречат на доставката на червения плод тази година. При необходимост обаче може да се потърси друг маршрут през Европейския съюз, каза Трифонов. Той допълни още, че на срещата с руснаците ще присъстват и търговци от Норвегия.

Очаква се родната реколта от череши да е готова около 15-20 май. Първите плодове на нашия пазар обаче може да са вносни, но представени от търговците за български.

Земеделски стопани от Кюстендил коментираха, че дъждовете през последния месец ще докарат до фалит голяма част от овощарите. Масивите са подгизнали от вода, а листата на дърветата са пожълтели.

Всяка година между 5 и 8000 тона череши се произвеждат в Кюстендилска област. Насажденията са от 16 ­ 18 000 декара и постоянно се увеличават. Въпреки лошите прогнози обаче все повече млади хора се връщат към отглеждането на масиви с череши.

Черешовата реколта в региона и през тази година ще се охранява от жандармерия, гранична полиция и служители на пожарната безопасност, заради набезите от крадци, които всяка година тормозят стопаните на овощни градини.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4206 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.06.03 | 14:14

4
Първата среща на охранители с крадци да бъде последната,без убийства.
S

2014.05.09 | 16:51

3
БРАВО БРАТЯ ПОМОГНЕТЕ НА БЕДНИЯ НАРОД !!!! ДАЙТЕ НЯКОЙ ЛЕВ !! НИЕ ВИ ГИ ДАВАМЕ НА ВАС А НИЕ ПАК ЩЕ ЯДЕМ БОКЛУЦИТЕ!!! ПОНЕ В ХАЗНАТА ДА ВЛЕЗЕ НЕЩО - 4Е ТАЗИ МЕЗЕРИЯ КРАЙ НЯМА!!!!!

2014.05.09 | 16:51

2
Попитали Радио Ереван какво представлява знаменитото през 80-те години в България кафе по социалистически. От радиото отговорили: „Това е чаша с кафе, каймакът на което е за комунистите, утайката е за народа, а всичко между каймака и утайката се изнася в СССР.“

2014.05.09 | 16:51

1
Россия – конец фильма!

Добави коментар

Водещи новини