75 000 земеделци ще могат да кандидатстват за ваучери за горивото догодина

  • 24 септември 2013 18:01

  • 1070
  • 0
75 000 земеделци ще могат да кандидатстват за ваучери за горивото догодина
©

През следващата година около 75 хиляди земеделски производители ще могат да кандидатстват за ваучери за гориво, чрез новата държавна схема с намалена акцизна ставка за газьол, използван при производство на селскостопанска продукция. Схемата се финансира от Европейския съюз и е на стойност 70 милиона лева, съобщи заместник-министърът на финансите Людмила Петкова по време на днешното заседание на съвета за тристранно сътрудничество.

Тя е част от мерките, насочени към стимулиране на инвестиционната активност и заетостта. Друга мярка предвижда освобождаване от данък печалба на работодателите, които осигуряват заетост в общините с висока безработица, но при условие, че определена част от наетите на работа са местни жители.

Право на ваучер за гориво ще имат регистрираните земеделски производители, като помощта ще се предоставя както за обработване на земеделски земи, така и за отглеждане на животни. Разходните норми за всеки вид дейност ще се определят от Държавния фонд „Земеделие", обясни Людмила Петкова.

Ваучерите ще се отпечатват и раздават на земеделците от фонда, като предварително ще бъдат подадени декларации за количеството гориво, което всеки земеделски производител ще изразходва за 2014 година.

С промяна в закона за корпоративното подоходно облагане се въвежда допълнително условие за работодателите, които са освободени от данък печалба, заради разкриване на работни места в общините с висока безработица. Те ще бъдат задължени да наемат като част от персонала местни жители. Предлага се също разширяване на обхвата на общините, в които може да се ползва преференцията - това да са общини с ниво на безработицата над 25 процента от средното за страната ниво.

Последвайте канала на

1070 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини