Вдигат туристическия данък в София

  • 29 август 2024 10:48

  • 678
  • 4
© Булфото

Столична община планира актуализиране на туристическия данък в града. Той се начислява на нощувка на човек. Предвиждат се промени и при патентния данък за местата за краткосрочно настаняване.

Зам.-кметът по европейски политики, международна дейност и туризъм в СО Никола Барбутов обяви, че браншът е единодушен и подкрепя туристическия данък: „Срещнахме се с хотелиери и местата за краткосрочно настаняване, където обсъдихме таксата, която гостите на града ни да заплащат, като целта ѝ е да бъде инвестирана в привличането на повече туристи, както и градът да бъде по-интересен и удобен.“

„Стигнахме до три извода. Първо, туристическият бранш не е против повишението. Те настояват това да се случи прозрачно и приходите да се инвестират в реклама и да се връщат в сектора, привличайки повече туристи. Третото нещо – има неразбиране как трябва да се начислява. Той не трябва да се включва в цената на стаята, а е такса, която се събира от посетителите на града ни и трябва да бъде извадена на отделен ред“, обобщи той.

Евтим Милошев и Васил Терзиев обсъдиха възможностите за туризъм в София

Общинският съветник от „Продължаваме Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“-“Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“-“Спаси СофияСпаси СофияПолитическа партия “Спаси София” е обединение на граждани, чиято кауза е систематично и“ Пламена Терзирадева допълни: „Туристическият данък може да е минимум 20 стотинки и максимум 3 лева. Въпреки увеличението, което предлагаме, той остава символичен. Бизнесът иска да има конкретна програма. В момента за 5 звезди е 1,20, а за BnB – 40 стотинки.“

За петзвезден хотел данъкът от 1,20 лв. се предлага да се увеличи на 3 лв., което през 2025 г. се очаква да доведе до приход в размер на 1 728 203 лева. Броят на нощувките в петзвездни хотели през 2023 г. в София е бил 523 698, а приходите от данъка върху тях - 628,437 лева. За хотели с четири звезди се предвижда увеличение на данъка е от 1 лв. на 2,5 лв., което през 2025 г. би донесло приходи от 2 401 214 лева. Нощувките в четиризвездни хотели през миналата година са били 873 169 и те са осигурили приходи от туристически данък в размер на 873 169 лева. Данъчно задължените лица са хотелиерите, но данъкът се заплаща от туристите.

„Размерът на туристическия данък от 2019 г. не е променян – тогава е бил намален. Значително повишение има на средната дневна цена на хотелска стая, доходите също са се повишили. Липсват достатъчно средства за финансиране на политики за туристическия бранш. Имаме уверението на кмета Васил ТерзиевВасил ТерзиевВасил Терзиев е роден на 9 юни 1978 година. Той е кандидатът за кмет на София, издигнат от партиите средствата да отиват за бранша. Очакваният допълнителен доход за 2025 г. ще бъде 3,4 млн. лв., а ако имаме 10% увеличение на нощувките, то тази разлика ще бъде 4 млн. лв. допълнителен приход за СО“, каза още тя.

Директорът на ОП „Туризъм“ Антон Пенев подчерта: „Ще се опитаме да ребрандираме ОП „Туризъм“ като „Visit Sofia“. Тези приходи, които очакваме, да бъдат върнати като бюджет на ОП „Туризъм“, с което да се реализират всички политики и програми, които са създадени и ще се създадат - браншът очаква това нещо. До момента в годините назад ОП „Туризъм“ е било недофинансирано."

„Заварваме една София, която е леко запусната, туризмът върви от само себе си. Вече са предприети действия за оправянето на тротоарите в централната част на града, разговаряме със собственици на паметници на културата, които да възстановяват фасадите на сградите“, каза още Барбутов.

В категоризирани места за настаняване клас А и клас Б туристическият данък е в следните размери:

- категория 1 звезда - 0.40 лв. за нощувка;

- категория 2 звезди - 0.60 лв. за нощувка;

- категория 3 звезди - 0.80 лв. за нощувка;

- категория 4 звезди - 1.00 лв. за нощувка;

- категория 5 звезди - 1.20 лв. за нощувка.

В регистрирани места за настаняване клас В - 0.40 лв. за нощувка.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
678 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.08.29 | 12:43

4
И винетки за София, че много паплач влиза с колите си тука!
Новини бг

2024.08.29 | 11:47

3
ВЗЕМЕТЕ СПЕЦИАЛИСТ ДА ИЗЛЕКУВА ПСИХИЧНО БОЛНИЯ ИЗРОД МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-КАТИЛА ОТ СЕВЛИЕВО. ЛЕЖАЛ В ПСИХИАТРИЯТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР! ИЛИ ГО БЛОКИРАЙТЕ, ДА ХОДИ В ДНЕС БГ....ТАМ ДА СИ ПИШЕ ШИЗО ЛАЙНАТА!
jadnoto

2024.08.29 | 11:19

2
fa6kii sofiiski vuv varna patenta e 250lv a v sf 20lv ! Parnoto vi pla6tame metroto vi pla6tame i pak pi6tite !

2024.08.29 | 11:07

1
фалирала държава

Добави коментар

Водещи новини