Здравните власти препоръчаха ограничаване на къпането в района на ПСОВ „Албена“

  • 21 юни 2024 18:52

  • 8972
  • 5
Здравните власти препоръчаха ограничаване на къпането в района на ПСОВ „Албена“
© pixabay

Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Добрич препоръчва да се ограничи максимално ползването на морската вода за къпане в района на аварията, възникнала в Пречиствателна станция за отпадни води "Албена", с оглед предпазване на къпещите се от излагане на замърсяване, съобщиха от здравната инспекция.

Вследствие на предприети действия от ВиК дружеството на 17 юни 2024 г. се установява, че участък с дължина приблизително 85 м от колектора е отнесен в морето, като са открити и извадени пет тръби.

Във връзка с аварийната ситуация с колектора на ПСОВ „Албена“ областният управител на Добрич свиква комисия, в която ще участва и представител на РИОСВ-Варна.

Разкъса се тръбопроводът в морето край Варна

На основание предоставената информация от Басейнова дирекция "Черноморски район" на този етап от РЗИ смятат, че може да възникне краткотрайно замърсяване на водата за къпане в района на аварията до отстраняването ѝ и има вероятност да настъпи потенциален риск за здравето на населението при ползването ѝ за къпане.

От РЗИ допълват, че днес са уведомени с писмо от Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР) за инцидента и са предприели незабавни мерки.

Извършен е насочен здравен контрол от служители на РЗИ-Добрич, придружен с пробонабиране, като са взети проби води както от района на аварията - „Кранево-централен“, така и от съседните на аварията зони за къпане – „Албена“ и „Кранево-юг“ за изследване по следните микробиологични показатели: „ешерихия коли“, „чревни ентерококи“, „салмонела“ и „холерни вибриони“ (НАГ).

Освен днешното пробонабиране е планирано и извънредно вземане на проби и на 23 юни.

От РЗИ посочват още, че са изпратени уведомителни писма до концесионерите и наемателите на съответните плажове, с препоръка да се ограничи максимално ползването на водата в този район за къпане, с оглед предпазване на къпещите се от излагане на замърсяване, допълва БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8972 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Албена го заслужава

2024.06.22 | 04:58

5
..............
Снежко Снежев

2024.06.21 | 21:31

4
Хс така... де ги сега... гУйната:)))?!?
Сърбеца

2024.06.21 | 20:44

3
Всяко лято поне по една авария поне есна пречиствателна станция, тва е официално, а не официално ни съ знай

2024.06.21 | 20:16

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.21 | 19:44

1
ха такааа, плъзнаха ли говната?!

Добави коментар

Водещи новини