Рекордно увеличение на броя туристи и приходите от тях отчитат в Кипър

  • 19 юни 2024 07:05

  • 465
  • 0
Рекордно увеличение на броя туристи и приходите от тях отчитат в Кипър
© Novini.bg/ Canva

Кипър навлиза в най-горещите туристически летни месеци с рекордно увеличение на потока туристи и приходите от тях, съобщи Статистическата служба. Около 41 000 пътници на ден пристигат и заминават от двете летища на страната.

Малко над 1,170 млн. са туристическите посещения в Кипър от януари до май, което е с 1,2% повече от същия период миналата година, когато пък бе подобрен рекордът от 2019 г., показват новите данни.

Гостите от Великобритания са най-много - 40% от всички пристигнали на средиземноморския остров през май. С дял от 8% Израел утвърждава позицията си на втори най-важен пазар за Кипър.

През май до и от двете международни летища в Ларнака и Пафос са летели над 1,140 млн. пътници, което е ръст от над 4% спрямо май 2023 г., казаха от компанията, която ги управлява (Hermes Airports). Заетостта на самолетите, кацнали в Кипър през последния месец, достигна 85%, уточниха от нея, предаде БНР.

Половината от кипърските плажове може да изчезнат до 50 години

113 млн. евро са постъпленията от туризма през март, които надвишават с 15,5% постижението от миналия март, обявиха още от статистиката. Това е рекорд по приходи за третия месец на годината за последните 23 години.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
465 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини